Afbeelding
Column

De Brugsoap

Mensen

Op Koningsdag laveerde ik met manlief L. door een oranjezee vol Hollands glorie langs het spijkerpoepen op weg naar een springkussenparadijs in Leeuwenveld en pakte voor de oversteek de dichtstbijzijnde brug. 

Het werd de soms wat haperende maar toch altijd weer aan de praat te krijgen Zwaantjesbrug. Niet dat er die dag iets aan mankeerde. Nee joh. Hij stond zelf wagenwijd open, en liet de Wilde Zwaan en de Lars statig en traag de Kom uitvaren. Manlief L. zwaaide de twee schepen nog vorstelijk uit. 

Maar ik zag niks, behalve mijn telefoon omdat ik om de naamgeving van de brug te achterhalen, driftig tikkend met de kunstmatige intelligentie-app Chatgpt in een discussie was beland. “De naam is te danken aan de sierlijke leuningen die doen denken aan zwanennekken”, loog de Chat er namelijk nogal lustig op los. En daar was ik niet over te spreken. Ik bedoel: kijk zelf. Nergens een elegant of dierlijk gebogen brugleuning te bekennen, toch? En hoezo bepaalt de vorm hier in Weesp de naam van een brug? 

Als je even met mij meedenkt…hoe zit het dan met onze Groene brug, Chat? Die overduidelijk witte ophaalbrug tussen de Oude gracht en de Nieuwstad waar trouwlustigen zo graag op poseren? Toen ik dat als extra informatie bij Chat intikte, verslikte de alwetende kletsmajoor zich en mompelde enkel nog iets over een leuke toeristische attractie. Tja. 

En dan had ik ‘m nog niet eens de onlogica meegegeven dat diezelfde groene, eh, witte brug ook bekend staat als de Hanenbrug, naar de werkgang van een oud-burgemeester van Weesp. Wat vast ooit een knipoog naar de naastgelegen Kippenbrugwas, die dezelfde straten verbindt maar dan even verderop. En waarin qua vorm - je raadt het al- geen kip te herkennen valt, laat staan een kek hanig pied-de-poule-motiefje. 

Wat een brugsoap! Zelfs mij duizelde het even. Maar voor ik Chat dáármee dol kon draaien, appte erfgoedbaas Christian -waar ik ook een ankertje had uitgegooid- mij de oplossing: “Ik gok dat er op de plek bij de Zwaantjesbrug ooit veel zwanen zwommen.” Logisch. Dat ik daar zelf niet op was gekomen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant