Sedumplanten: 50 procent van het dakoppervlak moet echter bestaan uit andere planten dan mos of sedum
Sedumplanten: 50 procent van het dakoppervlak moet echter bestaan uit andere planten dan mos of sedum Foto: Provincie Noord-Holland

Gemeente investeert 2,1 miljoen euro in groene daken en tuinen

Natuur & Milieu

WEESP - De gemeente Amsterdam lanceert een subsidieprogramma om groen in de stad te bevorderen. Inwoners kunnen gebruik maken van de Subsidie Groen om groene daken aan te leggen, hun tuinen te vergroenen of monumentale bomen te onderhouden. 

Het vergroten van groen en verminderen van tegels draagt bij aan het koeler houden van de stad, verbetert de afvoer van regenwater en biedt een leefomgeving voor diverse dieren en insecten.

Meer biodiversiteit

Eigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die op bestaande gebouwen groene daken willen installeren van minstens 30 vierkante meter, kunnen subsidie aanvragen. De subsidie dekt maximaal 50 procent van de aanlegkosten, tot een maximum van 50.000 euro per dak. Voor daken die meer dan 50 kubieke meter water kunnen opvangen, is extra subsidie beschikbaar. Ook eigenaren van woonboten kunnen subsidie aanvragen voor het vergroenen van hun dak.

Een nieuwe toevoeging aan de regeling is de eis dat 50 procent van het dakoppervlak moet bestaan uit andere planten dan mos of sedum. Hiermee wil de gemeente de biodiversiteit op groene daken bevorderen, aangezien planten met bloemen en zaden meer voedsel bieden aan dieren dan mos of sedum.

Geld voor vergroening

Daarnaast reserveert de gemeente geld om tuinen groener te maken door tegels te vervangen. Iedereen met een tuin, inclusief winkels, horeca, VvE’s en woningcorporaties, kan deelnemen. Voor elke vierkante meter tegels die vervangen wordt door groen, ontvangt men 15 euro. Per woning is maximaal 1.000 euro beschikbaar. Samenwerkingen tussen inwoners zijn ook mogelijk, en tegels die vervangen worden kunnen tussen april en oktober gratis worden ingeleverd bij de Tegelservice.

Voor eigenaren van monumentale bomen in tuinen is er eveneens subsidie beschikbaar. Deze regeling dekt 50 procent van de kosten van specialistisch onderzoek, advies en maatregelen voor behoud van de boom, met een maximum van 3.000 euro per boom.

De gemeente werkt samen met Amsterdam Weerproof, bewoners en professionals om de stad beter voor te bereiden op de gevolgen van extreem weer. Op de website van Amsterdam Weerproof kunnen inwoners meer informatie vinden over maatregelen die genomen kunnen worden voor daken en tuinen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant