Afbeelding

Gevonden Weesper vliegtuigbom legt scheepvaartverkeer stil

Algemeen Dossier: Vliegtuigbommen

WEESP – Een gevonden vliegtuigbom uit Weesp heeft dinsdag het scheepvaartverkeer op de Nederrijn bij Elst stilgelegd. De 1000-ponder werd ’s ochtends gevonden bij het lozen van opgegraven slib uit de Vecht. Het baggeren rond Weesp is tijdelijk gestaakt.

Het baggerschip was in Weesp aan het werk geweest bij de spoorbrug. Tijdens het baggeren is de bom onopgemerkt gebleven. “Voor het project is op basis van historisch onderzoek een gebied afgebakend waar mogelijk munitie uit de Tweede Wereldoorlog kan worden aangetroffen. In dit gebied wordt gebaggerd met extra veiligheidsmaatregelen. De vliegtuigbom die nu is aangetroffen bevond zich buiten dit afgebakende gebied", aldus Waternet.

De EOD gaat alle baggerschepen in Weesp onderzoeken. Het scheepvaartverkeer bij Elst (Utrecht) is inmiddels hervat. De vliegtuigbom wordt op dit moment nog bewaakt door de politie. Woensdag wordt er een beslissing over genomen. 

Er werd al eerder een explosief gevonden bij de brug, toen bleek het uiteindelijk te gaan om een relatief lichte brisantgranaat

Volgens kenner Dick van Zomeren is de bom afkomstig van een grote aanval op de brug, in februari 1945.

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant