Afbeelding
Foto: PR

Rondleidingen op Groote Zeesluis in Muiden

Algemeen

MUIDEN - In het kader van Open Monumentendag worden zaterdag 10 september rondleidingen gegeven op de Groote Zeesluis in Muiden. 

Het blijft voor veel mensen een hele ervaring om over de 450 jaar oude sluis te mogen wandelen. Iedereen is welkom tussen 12.00 uur en 16.00 uur voor een bezoek aan de sluis. Kinderen kunnen er onder begeleiding allerlei waterproefjes doen.

De Groote Zeesluis werd in 1674 deze sluis gebouwd om het achterliggende land te beschermen tegen het hoge water van de Zuiderzee. Ook kon de sluis worden opengezet om het land onder te laten lopen, zodat een vijand in oorlogstijd niet door het gebied kon lopen. Daarmee is de sluis onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie, die dit jaar maar liefst 350 jaar bestaat! 

De sluis is in al die jaren meerdere keren opgeknapt of herbouwd. Bijvoorbeeld in 1806, toen koning Lodewijk Napoleon na een bezoek de sluis liet herstellen. Nu varen elk jaar duizenden boten van de rivier de Vecht naar het IJsselmeer of andersom. De sluis is sinds 2005 een rijksmonument.

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant