Afbeelding

Eerste prijs voor profielwerkstuk

Algemeen

WEESP - Leerlingen Susannah Heeren en Celia Eitjes van het Vechtstede College zijn met hun profielwerkstuk in de prijzen gevallen. Deze week kregen zij de eerste prijs voor hun biologie-scheikundeprofielwerkstuk.

Bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen was de finale van de HCOT-profielwerkstukwedstrijd 2015.  De wedstrijd stond open voor havoleerlingen met een NT- (Natuur en Techniek), of een NG-(Natuur en Gezondheid)profiel.

Haar
Celia en Susannah bewezen in hun profielwerkstuk 'Moleculen in het haar; een unieke tijdlijn' dat moleculaire analyse van hoofdhaar het gebruik van vele (verslavende) stoffen zoals nicotine en partydrugs kan aantonen en dat de momenten en de frequentie van gebruik in een tijdlijn tot zeker 3 maanden kan worden vastgelegd.

De analysemethode op zich bestond al en wordt vooral gebruikt om cocaïnegebruik te bewijzen. Beide havoleerlingen toonden aan dat de methode bij veel meer stoffen kan worden toegepast. Susannah en Celia werden begeleid door hun biologiedocent mevrouw Boormans.

HCOT-profielwerkstukprijs
De HCOT-profielwerkstukprijs van het HAN College of Technology (HCOT) is bedoeld voor talentvolle havoleerlingen die een goed onderzoek hebben uitgevoerd, verbonden aan het vak natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie of informatica. Leerlingen worden voorgedragen door hun leraar. Anders dan vergelijkbare wedstrijden, waaraan ook vwo-leerlingen kunnen deelnemen, richt de HCOT-profielwerkstukprijs zich specifiek op havoleerlingen, om zo gelijke kansen te creëren.



Susannah Heeren en Celia Eitjes.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant