Februari: wethouder presenteert naam Weespersluis.
Februari: wethouder presenteert naam Weespersluis.

Polderbesluit is historisch

Algemeen

WEESP - Het akkoord voor de bebouwing van de Bloemendalerpolder is historisch. Het is het grootste Weesper bouwproject sinds Aetsveld en er gaat meer dan tien jaar aan gesteggel vooraf.

Bouwen in de Bloemendalerpolder: een jarenlange wens. Al in de jaren '70 laat Amsterdam het oog op het groene aanlokkelijke lapje grond vallen om te bouwen. Echt serieus wordt dat niet. In 2005 wordt het eerste serieuze plan gepresenteerd. In de polder moet een grote wijk komen rondom een grote plas. Dat loopt uit op een fiasco.

Dieptepunt
In 2010, na jaren van politiek gesteggel, vermeende corruptieschandalen en een economische crisis, verdwijnt het idee in de prullenbak. Ontwikkelaars, provincie en Weesp trekken zich terug om na te denken wat er nu moet gebeuren. Er wordt miljoenen afgeschreven. 


2010: akkoord eerste bouwplan, met onder meer Ton Hooijmaijers. Dit wordt uiteindelijk een drama. 

Weesp zelf
Het is de gemeente Weesp zelf die midden in de woningcrisis in 2012 de rokende puinhopen van eerdere plannen bij elkaar schraapt en zelf de regie neemt. Een gouden zet: Weesp weet niet alleen het aantal huizen naar beneden te krijgen, maar presenteert een plan voor een wijk die Weesp vooral moet aanvullen: een wijk waar stellen, gezinnen en duurdere inkomens een plek vinden. Dat soort huizen zijn er in Weesp relatief weinig.

Uitgangspunten
Weesp stelt uitgangspunten op voor een nieuw plan. Minder massaal, geen bebouwing op de Vechtoever, goedkoper en uitgevoerd in aparte fases. De partijen gingen weer om tafel en in de zomer van 2012 is er een akkoord. Op 1 januari volgt nog een belangrijke zet: de gemeentegrens van Weesp wordt opgeschoven en daardoor valt het hele gebied nu onder het beheer van de gemeente Weesp. Voorheen moest er ook onderhandeld worden met Muiden, wat nog wel eens wat frictie gaf.

Akkoord
En nu is er definitief groen licht. Weesp gaat flink uitbreiden

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant