Hooijmaijers (tweede van rechts) bij tekenen plannen Bloemendalerpolder.
Hooijmaijers (tweede van rechts) bij tekenen plannen Bloemendalerpolder.

Cel voor oud-gedeputeerde Hooijmaijers

Politiek

WEESP - Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (55) moet definitief twee jaar en vier maanden de cel in vanwege omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Een unicum, want zelden moeten politieke bestuurders in Nederland vanwege corruptie de cel in.

Hooijmaijers werd in april 2015 in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel vanwege elf gevallen van omkoping. Daarbij had hij in totaal 276.000 euro ontvangen van met name bouwbedrijven om die te bevoordelen bij provinciale projecten in de tijd dat hij gedeputeerde was. Vrijwel gelijk kondigde de oud-gedeputeerde aan in cassatie te gaan tegen de uitspraak, omdat hij altijd heeft gezegd onschuldig te zijn. 

Na zeven jaar volgde vandaag schriftelijk het slotstuk in deze zaak. Daarin werd duidelijk dat Hooijmaijers dus twee jaar en vier maanden de cel in moet. Het betekent overigens niet dat hij gelijk de gevangenis in moet. Thuis zal de oud-gedeputeerde een brief ontvangen om zich te melden bij de gevangenis, maar dat kan nog zomaar enkele maanden duren. 

Hooijmaijers' naam werd ook vaak genoemd bij het nieuwbouwproject in de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden. De provincie Noord-Holland had daar onder zijn leiding de regie. Maar bij de rechtszaak werd het nieuwbouwproject niet genoemd. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant