Henk Portengen: 'Ik vecht tegen de gewoonte'
Henk Portengen: 'Ik vecht tegen de gewoonte'

Stoptober: met Henk gaat het goed

Algemeen

WEESP - Stoptober voor Henk Portengen. Na 45 jaar roken drukte hij deze maand zijn laatste shaggie uit. Alles gaat goed.

"Het valt me eigenlijk reuze mee", vertelt Henk Portengen opgewekt. "Ik slik champix, pillen die het verlangen naar nicotine tegengaan. Ze doen hun werk, want het lichamelijke verlangen is er vrijwel niet meer. Ik moet zelf nog wel vechten tegen de gewoonte. Voorheen stak ik een shaggie op als ik thuis achter de computer zat. Nu denk ik: oh ja, ik rook niet meer."

Het bedrijf waar de Weesper werkt voert per 1 januari een algeheel rookverbod in. De rookruimtes die er nu nog wel zijn, gaan dan dicht. Buiten roken mag nog wel maar met omkleden, naar de poort lopen, uitklokken etcetera wordt dat een tijdrovende bezigheid. Daarom stimuleert zijn werkgever het stoppen met roken. "Het bedrijf betaalt de medicijnen en de groepstraining, een mooie reden om te stoppen. Maar het belangrijkste was misschien nog wel dat ik er zelf ook echt klaar mee was."

Portengen is 59 jaar en heeft maar liefst 45 jaar gerookt. Acht jaar geleden deed hij ook al eens een poging tot stoppen. "Vier maanden heb ik het volgehouden. Maar toen gebeurde er iets heel naars in mijn leven en voor ik het wist stak ik een sigaret op. Eentje moet kunnen, dacht ik. Daar trap ik nu hopelijk niet meer in." Henk is verteld dat hij na drie weken het ergste heeft gehad. "Ik schat de kans dat het dit keer lukt groot in. Als roker ben je vandaag de dag een soort paria, dat wil ik niet meer."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant