De kruisaflegging van Jezus van Gijsbert Janszoon Sybilla, circa 1640
De kruisaflegging van Jezus van Gijsbert Janszoon Sybilla, circa 1640

Weesp krijgt 17e-eeuwse Sybilla aangeboden

Cultureel

WEESP - De gemeente Weesp heeft een 17e-eeuws schilderij van de Weesper schilder Gijsbert Janszoon Sybilla aangeboden gekregen. Het schilderij hangt nu nog in de lege katholieke parochie.

Sybilla (1597-1655) schilderde 'De kruisaflegging van Jezus' waarschijnlijk rond 1640 voor de Weesper katholieken die toen nog stiekem hun geloof moesten belijden in een schuilkerk aan de Achtergracht. Het schilderij is al die eeuwen binnen de parochie gebleven. Met de verhuizing van de katholieke parochie naar de kerk aan de Troelstralaan is er geen plaats meer voor.

Onduidelijk
Bij het aanbieden van het schilderij is ondertussen onduidelijkheid ontstaan over een mogelijke aankoopprijs die de gemeente Weesp zou moeten betalen.

Aanvankelijk ging de gemeente ervan uit dat er minimaal 10.000 euro betaald zou moeten worden (geld dat er niet is) maar na een publicatie hierover in het WeesperNieuws blijkt dat nu waarschijnlijk een misverstand. Zowel de gemeente als de katholieke parochie wil het schilderij behouden voor Weesp en gaan snel om tafel om over de kwestie te praten. 

Sybilla
Van de 17e-eeuwse schilder Sybilla zijn maar weinig werken bekend. Hij was een tijdgenoot van Rembrandt van Rijn. In Weesp hangen vijf van zijn schilderijen op het stadhuis. Een andere is in handen van Museum Catharijneconvent en wordt op dit moment tentoongesteld in Boedapest

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant