Wethouder Heijstee in gesprek met bezorgde burgers.
Wethouder Heijstee in gesprek met bezorgde burgers.

Buurtbewoners bezorgd over verplaatsing station

Algemeen

WEESP - De bewoners rond het station en het spoor zijn bezorgd over de plannen om de sporen bij Weesp uit te breiden. Met name de technische noodzaak om hiervoor het station te verplaatsen stuit op verzet. 

De gemeente Weesp hield dinsdag in het stadhuis een eigen informatieavond over de plannen. Dit omdat een eerdere avond van ProRail voor veel bezoekers onbevredigend was verlopen.

Volle raadzaal
Er was zo veel belangstelling voor de presentatie van de gemeente dat de avond was opgedeeld in twee shifts. Beide keren zat de raadzaal vol. 

Station blijft misschien 
Eerst werd de huidige stand van zaken uit de doeken gedaan. De aanwezigen kregen te horen dat het vanwege kostenoverschrijding ook nog mogelijk is dat het station op de huidige locatie blijft. Deze nieuwe variant is echter nog niet onderzocht. 

Quickscan
Momenteel wordt er een quickscan gedaan. Zoals bekend zijn er van de zes varianten nog drie over: een station bij Dichtershof, een verhoogd station bij Dichtershof (deze variant heeft de voorkeur van de gemeente Weesp) en een station nabij de sportvelden. 

Allemaal te duur
Ook deze overgebleven varianten overschrijden het budget, maar worden toch nog als kansrijk gezien. Er is voor Weesp 120 miljoen euro beschikbaar en nog eens 20 miljoen om de sporen goed in te passen in de omgeving. 


Moeten er huizen wijken?
De bezoekers van de informatieavond gaven aan het moeilijk te begrijpen te vinden dat het budget in alle gevallen ontoereikend is. Waar baseer je zo'n budget dan op, vroegen zij zich af. Maar er zijn vooral veel zorgen over mogelijke aantasting van het leefklimaat. Er zijn ook mensen die vrezen hun huis kwijt te raken. 

Harder zoeken naar andere oplossing
Het spoor moet verbreed worden om het treinverkeer tussen Schiphol en Almere op te schroeven. "Waarom moet Weesp daarvoor opdraaien?", klonk het meermaals. Er werd geopperd dat Almere dan maar geld bij moet leggen of dat er harder moet worden gezocht naar een andere oplossing. 

De wethouder verwacht pas eind 2015 nieuwe informatie te kunnen geven.  

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant