Afbeelding

Leidingbelasting: 'De lasten hebben we al, dus dan ook graag de lusten'

Algemeen

WEESP - "We zijn een dief van onze eigen portemonnee als we het niet doen", zegt wethouder Joop Overmars (WSP) over de belasting die de gemeente Weesp wil heffen op gasleidingen. Het levert de gemeentekas 473.000 euro op, maar er kleven ook nadelen aan.

Voor de goede orde: de rekening wordt neergelegd bij nutsbedrijven als Liander. Door deze precario (belasting op gebruik gemeentegrond) willen B en W verdere bezuinigingen en ozb-verhogingen voorkomen. Dat klinkt mooier dan het is. Want moederbedrijf Alliander berekent de precario door aan de klanten. Dat mag Alliander niet per gemeente doen, maar het hele bedrag moet over alle klanten van Nederland uitgesmeerd worden. Dat gebeurt nu al, ook in Weesp: 20 euro per huishouden per jaar.

Lasten, geen lusten
Dus redeneert Overmars: de Weespers hebben de lasten al, maar dan willen we ook graag de lusten. Met de 473.000 euro kan ongeveer de helft worden binnengehaald van het bedrag dat nodig is om de begroting van 2016 sluitend te krijgen zonder dat het de Weesper extra geld kost.

Dat laatste valt te bezien. Alliander waarschuwt dat de 20 euro omhoog gaat nu steeds meer gemeenten het precariolicht hebben gezien. Maar ja, als alleen Weesp afhaakt, zal niemand dat op zijn gasrekening merken. Het zou voor Weesp eerder nog meer reden zijn om ook de lusten te willen.

Risico
Er zit nog een adder onder het gras. De nutsbedrijven vechten deze vorm van belasting aan bij de rechter. En het ministerie van Economische Zaken wil deze belasting al sinds 2009 verbieden. De juridische zaak ligt nu bij de Hoge Raad en van het ministerie is sinds 2009 hierover weinig vernomen. Overmars: "Hoe dit afloopt, is koffiedik kijken. Maar alles overwegende denken wij dat het verantwoord is om dit nu te doen." In de risicoparagraaf van de begroting 2016 schrijft Weesp dat deze inkomsten voor de langere termijn mogelijk onzeker zijn. Het geld zal dan alsnog ergens anders vandaan moeten komen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant