Afbeelding

Huisarts: 'Patiënten minder happig op griepprik'

Algemeen

WEESP - Veel minder Weespers hebben dit jaar een griepprik gehaald. Dat signaleert althans huisarts Hans Burggraaff. Hij roept zijn patiënten en andere Weespers op alsnog een afspraak te maken.

Kinderen en volwassenen met een medische indicatie en mensen van 60 jaar en ouder ontvangen ieder jaar in oktober of november een uitnodiging voor de griepprik. Deze griepprik wordt hen kosteloos aangeboden en verkleint de kansen op griep aanzienlijk.
De griepprik is niet verplicht, patiënten bepalen zelf of ze aan de oproep gehoor geven. Maar omdat er de laatste jaren is geblunderd met het vaccin (de griepprik van vorig jaar bleek niet te matchen met het virus dat uiteindelijk in ons land rondwaarde) hebben mensen het vertrouwen verloren.

Verkeerde griepstammen
Nog geen zestig procent van de Nederlanders geeft tegenwoordig gehoor aan de oproep en dat aantal daalt nog steeds. Jammer, vindt dokter Burggraaf: "Hoe groot is de kans op herhaling van die fouten? Niet groot. De fout met verkeerde griepstammen komt eens in de twintig jaar voor. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar toch - eerlijk is eerlijk - niet echt vaak en ook niet te vermijden. De kans dat het dit jaar wéér niet goed is, is ongeveer vijf procent. De kans dat het vaccin wel de juiste griepstammen bevat is dus 95 procent!"

Lange griepgolf
Vorig jaar was Nederland niet goed op griep voorbereid. Een lange griepgolf was het gevolg, met meer sterfgevallen dan andere jaren. Daarom raadt dokter Burggraaff Weespers aan de griepprik alsnog te gaan halen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant