Het systeem om de vlag uit te schuiven.
Het systeem om de vlag uit te schuiven.

'Deze manier van vlaggen is gevaarlijk'

Algemeen

WEESP - Als de vlaggenmast breekt en op het Grote Plein valt, zijn de gevolgen niet te overzien. In het WeesperNieuws van deze week laat Ben Tames zien waarom de gemeente stopt met vlaggen vanaf het stadhuis.

We gaan achter Tames van de Buitendienst aan. Drie trappen op, naar de zolder van het stadhuis. Daar een gammel laddertje op, gebukt en onder de balkenconstructie van het stadhuistorentje door naar het kleine luikje boven aan het dak. Hier hangt de vlaggenmast in een aparte constructie aan het dak. Hier worstelen twee medewerkers van de Buitendienst zo'n twaalf keer per jaar met het enorme gevaarte.

"Eerst moeten we de mast helemaal naar buiten schuiven. Doordat dan het grootste deel van de mast buiten het stadhuis hangt is die topzwaar", zo vertelt Tames. Hij doet het al jaren en jaren en noemt het gevaarlijk.

Ingedroogd
"Het is vervolgens een enorm geworstel om hem te borgen. Nu is het ook nog zo dat deze houten mast enorm is ingedroogd en ik ben bang dat hij breekt. We hebben vlaggenmastfabrikanten gevraagd, maar niemand kan ons een mast leveren die gegarandeerd de druk kan weerstaan op het topje waar hij aan vast hangt." En los van dat: het uithangen van de vlag in deze omstandigheden is ook niet meer van deze tijd, zo zegt Tamens. "Bijzonder is dat bij ons stadhuis de vlaggenmast horizontaal naar buiten hangt; bij de Grote Kerk bijvoorbeeld steekt hij schuin omhoog. Die hebben ook een speciale vlaggenmast die uit meerdere delen bestaat. Voor ons geen oplossing."

Vanavond praat de gemeenteraad over de beslissing om niet meer te vlaggen. De discussie is vanaf 20.00 uur live te volgen via WeesperNieuws.nl. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant