Op 5 februari worden de langste liggers op hun plek gelegd.
Op 5 februari worden de langste liggers op hun plek gelegd.

Spectaculair: nieuwe brugdelen op zijn plek

Algemeen

WEESP - Met grote kranen worden vanaf morgen (vrijdag 5 februari) de grote brugdekken voor de nieuwe, tweede brug in de A9 over de Gaasp bij Driemond geplaatst. Belangstellenden kunnen komen kijken.

"De brugdekken bestaan steeds uit 19 liggers", legt uitvoeringsleider Ronald Koel uit. "De langste komen boven de Gaasp. Die zijn maar liefst 57 meter lang en wegen 220 ton. We gebruiken enorme kranen van 80 meter hoog om ze op hun plek te leggen. Zo groot zie je ze niet vaak. De ondergrond hebben we daarom extra versterkt, zodat ze stevig staan. De laatste week van januari hadden we nodig om de kranen op te bouwen en als het werk af is, duurt het ook een week om ze weer af te breken."

95 stuks
De betonnen liggers zijn gemaakt in Friesland en op grote pontons via het IJsselmeer naar Nigtevecht verscheept. Daar zijn ze overgeladen op kleinere pontons en één voor één naar de bouwplek langs de Gaasp gebracht. Het ophijsen en neerleggen van één ligger duurt ongeveer 20 minuten. Koel: "We hebben de eerste drie weken van februari nodig om alle 95 liggers op hun plek te leggen. Tot slot werken we het dek af en richten de weg in. Als het verkeer er in april overheen rijdt, kunnen we meteen verder met het afbreken van de oude brug om op die plek nóg een nieuwe brug te bouwen. Voorlopig zijn we dus nog even bezig."

Iedereen welkom
Op vrijdag 5 februari worden de langste liggers op hun plek gelegd. Aannemerscombinatie IXAS en Rijkswaterstaat nodigen omwonenden uit om naar dit bijzondere werk te komen kijken. U bent tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom in de tuin van het Golden Tulip Hotel aan de Provincialeweg.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant