Afbeelding

Enorme liggers voor A9 geplaatst

Algemeen

WEESP - 57 meter lang, 2 meter breed en circa 230 ton zwaar: wat cijfers over de nieuwe liggers voor de A9 die vrijdag over de Gaasp bij Driemond zijn geplaatst. Die zijn onderdeel van het grote werk aan de snelwegen rond Weesp.

Haitsma Beton leverde de enorme liggers en is er trots op, zo vertellen ze. De A9 wordt van 2x2 en een spitsstrook verbreed naar 2x5 rijstroken en een wisselstrook. Dat betekent dat de huidige brug over de Gaasp niet meer toereikend is. Daarom wordt de oude brug vervangen (de fundering wordt hergebruikt) en wordt er ten zuiden van de bestaande brug een tweede, nieuwe brug gebouwd. De oude brug wordt pas vervangen als de zuidelijke brug gereed is. Het verkeer rijdt dan over de nieuwe zuidelijke brug en kan blijven doorstromen. 

Twee meter
Projectleider Jasper Doornbos van Haitsma Beton vertelt: "De twee nieuwe brugdekken bestaan uit vijf overspanningen. Bij de bouw van de brug worden liggers toegepast met een lengte van 17 meter bij de kortste overspanning tot 57 meter bij de langste overspanning in het midden. Normaliter is de breedte van een kokerligger 1,48 meter, maar voor dit project zijn liggers vervaardigd met een breedte van maar liefst 2 meter."

Het hijswerk is vrijdag zonder problemen verlopen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant