Pieter Broertjes was 17 dagen de baas.
Pieter Broertjes was 17 dagen de baas.

Weesp was 17 dagen in crisis, blijkt nu

Algemeen

WEESP – In Weesp is het zeventien dagen (van 19 oktober tot en met 5 november 2015) crisistijd geweest en daarom is toen opgeschaald Grip 4. Dat betekent dat in die dagen de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes de macht had. 

Broertjes erkende woensdagavond tijdens de Hilversumse raadscommissie dat er eind vorig jaar regionaal is opgeschaald naar Grip 4. Dat was volgens hem nodig vanwege de vluchtelingenopvang in de regio, maar hij heeft nooit misbruik gemaakt van de macht die hij toen had.

Bij een Grip 4-situatie heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio, Pieter Broertjes, de touwtjes in handen en niet meer de burgemeesters. Het gaat dan om een ramp of crisis van meer dan plaatselijke betekenis. Erik van Ouwerkerk van Facebookgroep 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum' kaartte als inspreker aan dat er op 19 oktober was opgeschaald naar Grip 4 en dat Broertjes toen alle macht in handen had, terwijl van een ramp of crisis niks te merken was.  

Buitenspel
In zijn betoog sprak de bezorgde Hilversummer over machtsmisbruik. Broertjes had immers alle ruimte om zijn gang te gaan, was de strekking van zijn verhaal. Tevens gaf hij aan dat de burgemeester de democratie, de volksvertegenwoordigers en daarmee ook de kiezers bewust buitenspel heeft gezet.

Dictator
Dat de voorzitter van de Veiligheidsregio in dit geval de scepter zwaait is formeel gezien correct, zo bevestigde de burgemeester. En voegde daar direct aan toe dat er nimmer sprake is geweest van machtsmisbruik. "Ik ben niet de dictator van het Gooi", zei hij. Broertjes daagde de inspreker uit om met concrete voorbeelden te komen van zijn vermeende machtsmisbruik.

Efficiënt
De Hilversumse burgervader antwoordde dat in deze crisistijd alles in gezamenlijkheid met zijn collega's uit de Gooi en Vechtstreek is gegaan. Volgens hem was het een efficiënt middel voor de regio om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen in de Klaas Bouthal in Laren, De Fuik in Kortenhoef en tenslotte op Crailo.

Herinneren
Volgens Van Ouwerkerk is Grip 4 tot 1 januari in stand gebleven. Broertjes beweert dat op 5 november is teruggegaan naar Grip 0, zoals dat ook werd aangegeven door het Veiligheidsbestuur. De opvang van vluchtelingen was geregeld. Hij kon zich alleen niet meer herinneren of hij op dat moment ook een document had ondertekend waarin de 'afschaling' is vastgelegd. Dat bleek na een vraag van Karin Walters, raadslid van Hart voor Hilversum.

Informeren
Na de woordenwisseling met Van Ouwerkerk ging Walters nog even verder met dit onderwerp. Zij wilde onder andere weten van Broertjes waarom de gemeenteraden niet waren geïnformeerd over de inzet van dit zware middel en wanneer hij van plan was iedereen op de hoogte te brengen van wat zich in die periode heeft afgespeeld.

De wet
"Dat ga ik niet doen. Dat is niet nodig, want ik heb niks besloten", antwoordde de burgemeester resoluut. "Het staat in de wet dat u dat moet doen", counterde Walters. Hierop mompelde Broertjes dat hij een 'briefje' zou gaan opstellen naar de gemeenteraden in de regio.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant