Afbeelding

Weesp start groot onderzoek naar zichzelf

Algemeen

WEESP - Hoe functioneert de gemeente en hoe ziet de toekomst van Weesp eruit? De gemeenteraad gaat Weespers, instanties en verenigingen betrekken bij een groot bestuurskrachtonderzoek dat volgende maand van start gaat. "Wij gaan iets doen waar menig gemeente straks jaloers op is."

De bestuurlijke toekomst is een onderwerp waar al ruim tien jaar regelmatig over gesproken wordt. Samenwerking, fusie of zelfstandig blijven: het zijn opties die allemaal de revue wel een keer zijn gepasseerd. De provincie Noord-Holland draait de duimschroeven ondertussen weer aan en eist dat Weesp, samen met zes andere gemeenten in de regio, de bestuurskracht laat meten.

Heft in eigen hand
Maar de gemeenteraad van Weesp heeft geen zin om weer van anderen te horen hoe de gemeente ervoor staat en komt met een eigen bestuurskrachtonderzoek: een uitgebreid eigen onderzoek naar de zwakke en sterke punten van de gemeenten met daarbij ook een verkenning van de bestuurlijke toekomst. Bijzonder is dat honderden Weespers, verenigingen en andere instanties hierbij worden betrokken.

Jaloers
Al die gesprekken, waarbij honderden mensen hun mening mogen gaan geven over de gemeente, moeten een schat aan informatie opleveren over het functioneren van het ambtenarenapparaat. Burgemeester van Bochove: "Wij hebben straks iets waar menig gemeente jaloers op is: wij kunnen straks precies aangeven hoe onze burgers en partners over ons denken."

Oktober
Ook naar een samenwerking of fusie wordt breed gekeken. In het Gooi, met Amsterdam of wie weet met Diemen, Ouderkerk en Uithoorn. Het wordt allemaal meegenomen. "We zullen de voor- en nadelen duidelijk opsommen, zodat de gemeenteraad een keus kan maken." In oktober moet het onderzoek klaar zijn. De provincie Noord-Holland, die Weesp graag ziet fuseren met Hilversum en Wijdemeren, ziet die uitkomst met zeer veel belangstelling tegemoet.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant