Christian Pfeiffer is ook molenaar, op de oude jenevermolen De Vriendschap
Christian Pfeiffer is ook molenaar, op de oude jenevermolen De Vriendschap

Droom: jenever terug naar Weesp

Algemeen

WEESP - Gaat het lukken om het oude Weesper merk Het Anker Jenever terug te laten keren? WeesperNieuws-journalist en molenaar Christian Pfeiffer denkt van wel, zo vertelt hij in de speciale toekomstkrant van het WeesperNieuws deze week.  

Deze zomer zijn, als het goed gaat, de eerste flessen jenever te koop. Gemaakt volgens een Weesper recept uit 1630. Uit de tijd dat Weesp dé jeneverstad was van de Nederlanden en zo'n 33 stokerijen telde. De grootste daarvan, Het Anker, sloot als laatste in 1885 de deuren. 

Voorlopig wordt de jenever nog niet in Weesp gemaakt maar bij een kleine ambachtelijke stokerij in Uitgeest. Weesper Anker Jenever heeft de tijd mee. Vooral gin is populair in hippe kringen. "Jenever is de nieuwe gin. Grappig is dat de jenever van stokerij Het Anker destijds wel als 'Anchor Gin' wereldwijd werd geëxporteerd. Maar ik maak jenever - en geen gin - omdat dat bij Weesp hoort en gin vaak op basis van suiker is gemaakt in plaats van graan."

Wispe
Naast Wispe bier heeft Weesp straks dus zijn eigen jenever. Christian: "Dat is geen toeval. We hebben goed contact met elkaar en trekken samen op om Weesp op de kaart te zetten. En wat is er mooier dan straks een 'Wispe/Anker-kopstootje'? Maar om te starten heb ik zo'n 100 belangstellenden nodig. Die zijn er nog niet allemaal. Inschrijven kan via Ankerweesp.nl."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant