De heer Van den Berg met zijn brief.
De heer Van den Berg met zijn brief.

Van den Berg vindt eigen oorlogsbrief terug

Algemeen

WEESP - 4 mei blijft een bijzondere dag voor de heer Van den Berg. De 92-jarige Weesper werd in de oorlog in Duitsland tewerkgesteld en vond onlangs een brief van zichzelf aan zijn ouders terug.

De brief uit 1943 is door Van den Berg zelf uit Duitsland naar zijn ouders verstuurd. Hij schrijft dat het allemaal goed gaat. "Veel meer konden we ook niet schrijven, de brieven konden door de Duitsers gelezen worden", zo vertelt hij. Toch werden zijn brieven in principe niet gelezen. De buurman van zijn ouders was een Duitse militair. Hij mocht de brieven naar zijn kantoor in Amsterdam sturen. Omdat de brief dus was geadresseerd aan een militair, was de kans veel kleiner dat hij werd gelezen. Van den Berg bedankt verder in het schrijven zijn ouders voor de pakjes met spullen die hij uit Nederland kreeg. 

Op 4 mei staat Van den Berg stil bij de oorlog. Niet in Weesp, maar bij zijn zoon. Hij vindt wel dat de herdenking breder kan. "We herdenken nooit de miljoenen Russen en Amerikanen die sneuvelden voor onze vrijheid." De vondst van de brief maakt deze dag weer extra bijzonder. 

Herdenking
Weesp herdenkt vanavond bij het oorlogsmonument op de Ossenmarkt. Het programma begint om 19.00 uur met een stille tocht vanaf de synagoge aan de Nieuwstraat. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant