Afbeelding

Na 14 jaar eerherstel voor Dick Kuizenga

Algemeen

WEESP - Aan 14 jaar strijd is een einde gekomen. Oud-brandweerman Dick Kuizenga heeft eervol ontslag gekregen. Na onderzoek is zijn strafontslag omgezet. "Ik ben er trots op."

Dick Kuizenga moest in 2002 uit de, toen nog gemeentelijke, brandweer vertrekken omdat hij meermaals in het WeesperNieuws aan de bel trok over organisatorische problemen en voornamelijk de toestand van het materieel van het korps. Via de media uitte hij onder meer zijn zorgen over de staat van de perslucht- en de ladderwagen. Hij was openlijk bezorgd over de gevolgen die het werken met dit materiaal zou kunnen hebben. Hij kreeg een spreekverbod opgelegd door de toenmalige burgemeester Hofkamp, maar dat besloot hij bewust te negeren in het algemeen belang. Dat kwam hem uiteindelijk op (oneervol) strafontslag te staan. Een andere groep brandweermannen vertrok ook, maar dat was op vrijwillige basis.

Van Bochove
Zijn strafontslag heeft Kuizenga altijd dwars gezeten. Hij trok meermaals aan de bel. Huidig burgemeester Bas Jan van Bochove besloot na het horen van dit verhaal een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen door oud-burgemeester Leeuwe van Lelystad. Die concludeert in een recent rapport onder meer dat Kuizenga een brandweerman met hart voor de zaak was en dat het ontslag rommelig is verlopen. Leeuwe adviseerde dan ook Kuizenga eervol ontslag te verlenen. De gemeente heeft dat overgenomen.

"Ik ben daar trots op. Ik heb mij 22 jaar, 365 dagen per jaar, ingezet als vrijwilliger voor de brandweer in Weesp. Ik heb ook respect voor burgemeester Van Bochove die deze kwestie liet onderzoeken", zo reageert Dick Kuizenga.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant