Arts Pieter Bodewits.
Arts Pieter Bodewits.

AA keert na 30 jaar terug in Weesp

Algemeen

WEESP - Drankverslaafden uit Weesp en omgeving kunnen elkaar vanaf juli elke week ontmoeten bij de nieuwe AA-bijeenkomsten in het kantoor van The Home Clinic. Hier kunnen ze ervaringen delen en elkaar steunen bij het nuchter blijven.

Initiatiefnemer is verslavingsarts Pieter Bodewits. Met zijn Home Clinic biedt hij thuisbehandeling van verslaving. "Hoewel ik moeite heb met de 12-stappenmethode van Alcoholics Anonymous - van oorsprong een religieuze organisatie - vind ik wel dat ik Weespers deze mogelijkheid moet bieden. Als je op de kaart van AA Nederland kijkt zie je dat er in de directe omgeving van Weesp geen groepsbijeenkomsten zijn", licht de arts toe. "De huidige reistijd kan een drempel zijn." Volgens hem zat de AA 30 jaar geleden nog wel in Weesp, maar is de groep toen opgeheven vanwege gebrek aan animo. Of er nu wel weer voldoende belangstelling is, weet hij niet. "Maar waarom zou je pas iets starten als de vraag duidelijk is?"

Als het maar helpt
Bang om patiënten kwijt te raken is hij niet: "Onze methodes zijn zo verschillend. Maar ik kan me voorstellen dat alcoholverslaafden steun kunnen vinden bij lotgenoten die dezelfde strijd voeren. Na onze behandeling, maar misschien ook in plaats van onze behandeling. Ik ben verslavingsarts geworden omdat ik mensen een verslavingsvrij leven gun. Welk pad ze daarvoor kiezen doet er niet toe, als het ze maar helpt."

Echt anoniem?
Hoe anoniem kan een AA in een kleine stad als Weesp zijn? "Op zich net zo anoniem als een AA in Amsterdam. Je hoeft geen achternaam te noemen en als je een andere voornaam verzint is dat ook prima." Maar toch: de kans dat je een buurvrouw of een collega tegenkomt, ligt toch op de loer. "Dat zou kunnen, maar de deelnemers kiezen niet voor niets voor een anonieme praatgroep. Als je gaat rondbazuinen dat je een kennis bent tegengekomen bij de AA, ga je zelf ook met de billen bloot. De kracht van de AA is dat je weet dat je veilig bent, omdat je namelijk hetzelfde geheim deelt."

Aanmelden niet nodig
De eerste bijeenkomst is maandag 4 juli in het kantoor van The Home Clinic aan de Drosthagenstraat 26a. Een vrijwilliger van de AA - zelf ook een drankverslaafde - begeleidt de groep. Vooraf aanmelden is niet nodig. Ex-drinkers en mensen die willen stoppen met drinken kunnen vanaf 19.00 uur binnenlopen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant