Afbeelding

Nora neemt een loopje met Bas Parinussa

Algemeen

Bas is de enige para-triatleet die meedoet aan de WeesperNieuws Triatlon!

Ik had Bas al vaak voorbij zien komen op Facebook en in het WeesperNieuws. Ik was eigenlijk altijd al benieuwd wat het verhaal achter deze bijzondere triatleet was: want waarom zit hij in een rolstoel? En hoe kan hij toch een triatlon doen, terwijl hij zijn benen niet kan gebruiken? Maar vooral: wat drijft deze man??
Gelukkig was Bas enthousiast toen ik hem voor een interview uitnodigde!! Ik maakte me wel een beetje zorgen: want zou ik hem wel rennend kunnen bijhouden?

Wie is Bas eigenlijk?
Bas Parinussa (35) is een geboren en getogen Weesper. En om het maar meteen gezegd te hebben: Bas zit in een rolstoel. Hij heeft een motorongeluk gehad toen hij 27 was. Daaraan heeft hij een dwarslaesie overgehouden: vanaf zijn borst is hij verlamd.
Bas werkt als sportleraar in het volwassenen-onderwijs, in Amsterdam. Voor zijn ongeluk deed hij dit werk ook al: hij was onder andere sportleraar op een middelbare school en in een jeugdgevangenis. Je zou kunnen zeggen dat 'sport' de rode draad is in het leven van Bas!

Bas is al vanaf het moment dat hij de deur voor me open deed gezellig aan het kletsen! Hij manoeuvreert zich in zijn wheeler (de 'hardloop'rolstoel) handig zijn straat uit. Ik doe m'n best hem bij te houden en dat lukt!! (Hoewel ik vermoed dat Bas wel wat rustiger aan doet voor mij…)

Hoe doe jij dat, een triatlon?
(Nora: ik móét gewoon eerst de praktische kant van dit verhaal horen, dan hebben we dat maar gehad...)
Het zwemmen doe ik een soort zeemeermannen pak: een swimsuit waarbij m'n benen bij elkaar zitten en recht gehouden worden. Als ik dit niet aan heb, dan trekken mijn benen vanzelf naar m'n borst en kan ik dus niet zwemmen. (Nora: maar zeemeerman-Bas kan zijn staartvin dus niet gebruiken en zwemt puur op armkracht. Wow.)
Het fietsen doe ik in een handbike: op die fiets lig ik gestrekt op m'n rug en draai ik met m'n armen aan de 'trappers', daarmee drijf ik m'n voorwiel aan.
Het hardloop-gedeelte doe ik in mijn wheeler: daarop zit ik op m'n knieën, en leun ik voorover. Ik draai met mijn armen aan de wielen.
Bij de wissels krijg ik hulp: meestal van vrienden. Ik word dan uit het water geholpen en in mijn handbike gelegd, en na het fietsen word ik vanuit de handbike in m'n wheeler geholpen. Dat gaat meestal heel gesmeerd!

Waarom doe je mee met de WeesperNieuws triatlon?
Ik doe dit jaar voor de derde keer mee in Weesp. In dit triatlon-gekke stadje lijkt iedereen mee te doen met de triatlon, en ik wilde dat ook! (Nora: Ha! Herkenbaar!)

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Mijn familie en vrienden! En ook m'n teamgenoten van het Rainlegs-triatlon team van de TTW, daar zit m'n broertje ook bij. Mijn broertje doet trouwens niet mee in Weesp, want hij heeft op 4 september het WK 70.3 ironman in Mooloolaba, Australië, daar heeft hij zich voor gekwalificeerd! (Nora: Zo! Sportieve familie!)

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Tijdens mijn werk als sportleraar neem ik soms ook mijn wheeler mee, dan gaan we bijvoorbeeld hardlopen langs de bosbaan. Dan is dat meteen een training voor mij! Of ik neem een fiets mee die ik aan mijn rolstoel kan koppelen, dan kan ik m'n leerlingen tijdens de training bijhouden. Maar meestal laat ik m'n leerlingen sporten hoor.
Als ik train doe ik dat meestal meteen na m'n werk. En zwemmen doe ik 's morgens vroeg! Dan lig ik om 7 uur in het zwembad, nu twee keer per week.

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Toen ik na mijn ongeluk in het AMC lag, keek ik uit op de golfbaan van Abcoude. Ik was tot dat moment veel bezig met golf. Ik dacht toen: okee, dit is even niet zo als het hoort, maar ik ga er in ieder geval voor zorgen dat ik weer terug kom op die golfbaan. En 3 maanden later stond ik een bal weg te slaan op die golfbaan. (Nora: Zo!! Deze jongen is letterlijk niet uit het veld te slaan!!)
Maar m'n grootste sportieve prestatie is het volbrengen van de halve triatlon, dus een halve ironman, in Luxemburg. Dat was in juni 2016.

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Ik heb deze zomer in Rotterdam meegedaan met een officiële internationale para-sprinttriatlon. Ik twijfel nog even over m'n deelname aan het NK para-triatlon in september, want ik heb dan ook de Damloop by Night. En ik ga in oktober een toertocht van 115km doen op de handbike.

Met wie zou je wel eens een hardloop/wheeler-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Jeetje Mina! Even nadenken. Ik vraag me wel eens af: als ik dit ongeluk niet had meegemaakt, zou ik dan ook met triatlons bezig zijn geweest? Dus in dat geval zou ik wel een rondje met mezelf willen rennen, de Bas die geen ongeluk gehad heeft dus.
Ik zou wel willen weten waar ik dan had gestaan en hoe het leven dan was gegaan. Ja, daar denk ik wel eens over na. (Nora: slik….)

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
De manier waarop ik mentaal met een tegenslag om kan gaan. Dat is misschien wel een beetje zichtbaar geworden met het ongeluk destijds. Ik heb deze 'kwaliteit' toen niet bewust ingezet, maar het is gelopen zoals het gelopen is. (Nora: Mooie woorden Bas! Ongemakkelijke woordkeuze. :-) )
Het stellen van doelen heeft mij er doorheen geholpen. Je moet opnieuw leren bewegen, niets is meer vanzelfsprekend. En ik wilde zo snel mogelijk het revalidatiecentrum uit, en dus heb ik me volledig gericht op het weer 'zelfstandig zijn'.

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Thuis! Dan kijk ik tv of zorg ik voor mijn visjes, want ik heb een zee-aquarium. Ik spreek ook graag met vrienden af. En met familie: ik eet regelmatig bij mijn moeder! Goed geregeld, ja toch?

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
Ik hou daar wel rekening mee. Het is voor mij lastig om mijn buik weg te houden. Ze noemen dat een dwarslaesie-buikje. Daar kom ik niet onderuit, maar ik wil niet dat dat te erg wordt.

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken? 
Ik gebruik Strava!

Heb je nog tips voor andere sporters?
Stel jezelf een doel en probeer daar naar toe te werken!! Voor mij werkt dat. (Nora: en hoe!)

Wow. Wat een bron van inspiratie. Waar velen na zo'n grote tegenslag (het ongeluk) bij de pakken neer zouden gaan zitten, heeft Bas zich vol positiviteit ingezet voor zijn herstel. Hij blijft zichzelf doelen stellen, die hij vervolgens ook behaalt! En wat kijkt hij heerlijk nuchter naar het leven! Het rondje dat ik met Bas rende heeft mij best doen nadenken over de dingen die ik 'normaal' vind, maar die voor Bas niet vanzelfsprekend zijn. Ik kan een groot voorbeeld nemen aan de mentale kracht en het optimisme van Bas! En dan is 'ie ook nog aardig :-)

Bas, ik zie je op 4 september!! #teamstartserie2

Liefs! Nora

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant