De vestingwerken van Weesp in de jaren '60
De vestingwerken van Weesp in de jaren '60 Foto: RHC Vecht en Venen

Miljoenen extra voor stelling

Cultureel

WEESP - De komende vier jaar komt er 9 miljoen euro beschikbaar voor het behoud en de exploitatie van de Stelling van Amsterdam. In Weesp maken onder meer de vervallen schansen en fort Uitermeer onderdeel uit van die Stelling.

De Stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914 en bestaat uit in totaal 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. Twintig jaar geleden werd de Stelling van Amsterdam UNESCO Werelderfgoed.  

Erfgoed
De bijdrage van de provincie moet de komende vier jaar verdere ontwikkelingen van de Stelling mogelijk maken en behoud en onderhoud van het werelderfgoed bevorderen. De provincie Noord-Holland is als UNESCO 'site holder' verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed. De afgelopen jaren hebben steeds meer forten een nieuwe functie gekregen. Het zorgt voor werkgelegenheid en maakt de forten toegankelijk voor publiek.

Eerder probeerde Weesp al eens de vervallen schansen op te knappen met extra subsidie vanuit de provincie. Dat plan mislukte grotendeels. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant