Afbeelding
Foto: André Krull

Gemeente denkt over deels afschaffen Welstandscommissie

Politiek

WEESP - Wie straks een dakkapel op zijn of haar huis wil laten zetten, hoeft in de toekomst misschien niet meer langs de Welstandscommissie. Op het stadhuis wordt er hardop nagedacht over het welstandsvrij verklaren van grote gebieden van Weesp.

Dinsdagavond discussieert de gemeenteraad over een eerste idee om een gang naar de Welstandscommissie alleen nog te verplichten voor huis-eigenaren in het oude centrum en in het landelijk gebied, oftewel de agrarische stukken rondom Weesp. Een idee om de regeldruk in de gemeente te verlichten. 

Nu moet elke Weesper met een ingrijpende verbouwing nog langs de Welstandscommissie: een team van deskundigen die advies geven of er een vergunning moet worden afgegeven. De Welstandscommissie is ooit in het leven geroepen om excessen in het straatbeeld te voorkomen en uniformiteit te bevorderen. Ook aan de commissie de taak om het authentieke karakter van de oude binnenstad te beschermen. 

Kritiek
Er is echter ook kritiek op de Welstandscommissie. De commissieleden zouden soms te  gedetailleerd te werk gaan en teveel letten op kleine details, waardoor bouwplannen vertraging oplopen.

Toch is het nog de vraag of een deel van Weesp welstandsvrij wordt verklaard. Sommigen vinden de commissie ook een uitstekend beschermingsmiddel. 

Vergadering
De raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer vergadert dinsdagavond om 20.00 uur op het stadhuis over het idee. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant