Toegang tot de bijstand voor daklozen in de gemeente wordt versimpeld.
Toegang tot de bijstand voor daklozen in de gemeente wordt versimpeld. Foto: Pixabay

Sneller proces en meer financiële zekerheid voor mensen die de bijstand in- of uitstromen

Maatschappelijk

WEESP - De gemeente Amsterdam gaat met een pilot de toegang tot de bijstand voor daklozen in de gemeente versimpelen. Daarnaast komt er een garantie voor terugkeer in de bijstand voor mensen die zijn uitgestroomd naar werk. Met deze maatregelen zorgt de gemeente voor een sneller proces en meer financiële zekerheid voor mensen die de bijstand in- of uitstromen.

Wethouder Groot Wassink (Sociale Zaken): “Ik gun iedereen een baan, werk zorgt naast een inkomen ook voor zelfstandigheid en een sociaal netwerk. De regels die we in Nederland hebben voor mensen in de bijstand zijn te rigide en staan uitstroom naar werk soms zelfs in de weg. In afwachting van de maatregelen die het nieuwe kabinet zal moeten nemen, willen we inwoners in de bijstand met behulp van de garantieknop en de pilot ‘Bijstand in één dag’ nu al meer financiële zekerheid bieden.”

Garantieknop

Mensen in de bijstand ervaren vaak een drempel om aan het werk te gaan. Dit heeft te maken met de onduidelijkheid over de effecten die dit heeft op hun inkomen door bijvoorbeeld het wegvallen van toeslagen. Als mensen opnieuw een beroep moeten doen op een bijstandsuitkering kan het een tijd duren voordat de uitkering weer is toegekend. Amsterdammers die uitstromen en waarvan binnen zes maanden het arbeidscontract wordt verbroken, kunnen vanaf nu direct terugkeren in de bijstand: de ‘garantieknop’ wordt dan ingedrukt. Het vertrouwen op terugkeer neemt de financiële onzekerheid weg en vergroot de kans op succesvolle uitstroom naar werk.

‘Bijstand in één Dag’

De pilot ‘Bijstand in één Dag’ experimenteert met een snellere werkwijze rondom het aanvraagproces. Door binnen één dag een bijstandsaanvraag te beoordelen en eventueel toe te kennen, kan er binnen 24 uur al worden uitgekeerd. Dit zorgt voor duidelijkheid, financiële zekerheid en voorkomt grotere problemen. De pilot ‘Bijstand in één Dag’ loopt van 1 november 2023 tot en met 30 april 2024. De deelnemers die worden geselecteerd zullen vervolgens nog zes maanden worden gevolgd om te kijken wat de effecten zijn van de pilot.

Uitgaan van vertrouwen

Het ontbreekt al langere tijd aan een lange termijnvisie op het versterken van bestaanszekerheid. De Commissie Sociaal Minimum heeft dit jaar in twee rapporten aangetoond dat mensen in de bijstand nu al honderden euro’s te kort dreigen te komen. Daarnaast moet het sociale zekerheidstelsel toegankelijker worden gemaakt. Met de pilot en de garantieknop neemt de gemeente financiële onzekerheid zoveel mogelijk weg en wil ze mensen het vertrouwen geven dat ze zich kunnen richten op hun toekomst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant