Afbeelding
Column

Sfeervol

Mensen

Misschien staat hij er al een tijdje, maar mij viel hij onlangs pas op. Sindsdien moét ik er gewoon even naar kijken als ik er via de oprit richting de A1 langsrijd. In het verder nog te bebouwen deel van Weespersluis staat een witte brug te blinken in niemandsland.

Hoewel geen ophaalbrug, doet hij in de verte denken aan die iconische andere witte brug van Weesp, over de Vecht. Alsof de architect alvast aan de toekomstige bewoners heeft willen meegeven: het centrum mag wat verderop liggen, maar vergeet niet dat je in een pittoresk vestingstadje woont.  

Het deed me op de een of andere manier denken aan een bericht dat ik laatst op de website van deze krant las, over de komst van een Etos in Weespersluis. Dat bleek de voorbode van veel meer: “Het is de bedoeling dat er een klein, sfeervol centrum komt in Weespersluis, in het midden van Vechtrijk, met een sfeervol ‘ontmoetingsplein’ aan een haven.”

In twee zinnen twee keer dat woord: sfeervol. Nu zijn op Weespersluis ongetwijfeld allerlei positieve labels te plakken. Kindvriendelijk, ruim, A+++ schieten me als eerste te binnen. Want het zijn me een partij kasten van comfortabel ogende megahuizen op rij. Alleen is dat meteen ook een beetje het probleem dat ik - als relatief nieuwe bewoner van de binnenstad - proef bij Weespers die hier al veel langer wonen.

Het gaat er niet eens zozeer om dat er in Weesp duizenden huizen bij komen. Het gaat er meer om dat er duizenden huizen bij komen die je elders in Weesp nauwelijks ziet. Die totaal niet matchen met het Weesp dat ze kennen. Dan wordt het onderscheid met wat dat oude Weesp uniek maakt des te belangrijker.

Want sfeervol? Daarvoor moet je toch echt Weespersluis verlaten en richting vesting togen, waar je authentieke bruggen vindt over eeuwenlang stromend water. Met monumentale panden eromheen, en bomen die tientallen herfsten hebben doorleefd. Dan heb je het over sfeervol, niet met een Etos op een ‘ontmoetingsplein’ of een hardplastic nepbrug.

Eigenlijk maar beter ook. Dan hebben de bewoners van Weespersluis een terugkerende reden om naar het centrum te komen. Zo bekeken is verschil in sfeer misschien wel de grootste kans op integratie tussen oud en nieuw Weesp.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant