Afbeelding
Foto: Pixabay
Voor elkaar

Alzheimercafé Weesp

Zorg

WEESP - De gedrukte versie van het WeesperNieuws startte eerder deze zomer met de serie 'Voor elkaar'. Deze serie is vernoemd naar een door de gemeente geïnitieerd samenwerkingsverband van alle organisaties die - veelal gratis - uiteenlopende vrijwilligershulp bieden aan alle Weespers die ziek, hulpbehoevend, immobiel of eenzaam zijn.

Er is namelijk veel op het gebied van informele zorg in Weesp, maar de mogelijkheden zijn nog onvoldoende bekend onder de inwoners. De organisaties, de gemeente Weesp en het WeesperNieuws hebben daarom de handen ineen geslagen om de bekendheid te vergroten. Door de interviews nu ook online te zetten wordt het bereik hopelijk nog groter. 

Gebundeld in dossier
Al deze artikelen worden bovendien gebundeld in het dossier 'Voor elkaar' zodat alle interviews straks eenvoudig op weespernieuws.nl terug te vinden zijn. Weespers die voor zichzelf of voor een ander hulp zoeken kunnen hier dan op hun gemak bekijken welke organisatie het beste aansluit bij de hulpvraag. 

Hieronder deel 1: Het Alzheimercafé. Morgen komt het interview met Handjehelpen online. 

'Voor sommige bezoekers is het Alzheimercafé echt een avondje uit'



Het Alzheimercafé is heel laagdrempelig, iedereen kan zo binnenstappen. Foto: Ton Koot. 


WEESP Het Alzheimercafé Weesp zet zich in voor thuiswonende mensen met dementie en hun familie en/of mantelzorgers. Gespreksleider Ton Koot zet uiteen wat deze organsiatie voor mensen kan betekenen.

Welke hulp biedt het Alzheimercafé?
"Enerzijds hele praktische hulp dankzij deskundige gastsprekers. We behandelen alle aspecten waar mensen met dementie en hun naasten mee te maken - kunnen - krijgen. Elke avond heeft een ander thema. Denk aan: de diagnose is er, wat nu? Wat komt er af op een mantelzorger? En welke vormen van hulp zijn er? Daarnaast speelt het Alzheimercafé ook in op het emotionele aspect en we bieden lotgenotencontact."

Hoeveel Weespers bezoeken het Alzheimercafé?
"Gemiddeld zit er tussen de dertig en vijftig man in de zaal. Maar het is vrij intiem hoor, we zitten aan kleine tafels. Het leeuwendeel van de bezoekers bestaat uit naasten, maar er zijn ook altijd wat mensen met dementie aanwezig. Zo is er een man met dementie voor wie het echt een uitje is, die ziet het echt als een avondje naar het café. Dat is mooi, we willen een informatiebron zijn, maar vooral ook een fijne ontmoetingsplek."

Hoe komen mensen bij jullie terecht?
"Het café staat altijd in de agenda van jullie krant en er liggen overal nieuwsbrieven - in de wachtkamers van de Weesper huisartsen bijvoorbeeld. Er zijn ook huisartsen die hun patiënten op ons bestaan wijzen en het café zelf ook geregeld bijwonen om kennis op te doen. Er is geen aanmeldingsprocedure of zoiets, mensen kunnen zo binnenlopen."

'Het is heel ellendig, maar de kwetsbaarheid heeft ook iets moois'

Een voorbeeld uit de praktijk?
"Een vrouw kwam bij ons toen ze mantelzorger was voor een ouder met alzheimer. Dat was al zwaar natuurlijk, maar toen kreeg ook haar man alzheimer. Het water stond haar tot de lippen, maar ze heeft zo veel aan het Alzheimercafé gehad. Tips, blijken van medeleven, een luisterend oor..."

Het mooie aan dit vrijwilligerswerk?
"Een vriend benaderde me hier een jaar of negen geleden voor omdat ik lang communicatietraining heb gegeven. Pas later kreeg ik er zelf mee te maken. Mijn vader kreeg alzheimer en mijn moeder - die toen kanker had - heeft tot het laatst voor hem gezorgd. Ik heb van dichtbij gezien wat deze ziekte met iemand en diens familie doet. Het is heel ellendig, maar omdat de patiënt zelf zijn maskers laat vallen ontstaat er ook een kwetsbaarheid die ik heel mooi vind. Bij ons is daar plek voor."

Het Alzheimercafé is elke eerste donderdag van de maand om 19.30 uur in hotel Hart van Weesp. Meer informatie bij Ton Koot: 06 - 25 01 05 13.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant