De VPTZ-vrijwilligers waken aan het bed, zodat de mantelzorger er even tussenuit kan.
De VPTZ-vrijwilligers waken aan het bed, zodat de mantelzorger er even tussenuit kan. Foto: Pixabay
Voor elkaar

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

Zorg

De zorg voor een stervende naaste is zwaar, ook met professionele hulp. De vrijwilligers van de VPTZ staan terminaal zieke mensen en hun mantelzorgers bij in de laatste levensfase. Regiocoördinator Emma Versendaal geeft een toelichting.

De VPTZ staat terminaal zieken en mantelzorgers bij
 

Wat doet de VPTZ precies?
"Wij bieden hulp en een luisterend oor aan ernstig zieke mensen met een korte levensverwachting én hun mantelzorgers. Terwijl wij over de zieke waken, kan de mantelzorger er even tussenuit. Even bijslapen of even tijd voor zichzelf nemen. Wij verrichten in principe geen verpleegkundige handelingen. Hoe onze tijd met de zieke wel wordt ingevuld, is aan de mensen zelf. Praten, waken, voorlezen, hulp bij persoonlijke verzorging... En als er geen behoefte is aan contact dan wachten we gewoon op de gang."

Hoeveel mensen/gezinnen helpen jullie jaarlijks?
"Ongeveer dertig. Het aantal aanvragen uit Weesp is het laatste jaar trouwens opvallend gestegen. Misschien is onze bekendheid in jullie stad toegenomen? Dat zou mooi zijn, want er zijn nog steeds te veel mensen die niet van ons bestaan weten. En dat is heel jammer, want steeds meer mensen kiezen ervoor om thuis te sterven, maar dit legt uiteraard wel een grote druk op de mantelzorgers. Zeker in de laatste fase, als de zorg intensiever wordt, is de mantelzorger vaak aan het eind van zijn latijn. Dan is het fijn als iemand je even komt aflossen."

'Steeds meer mensen kiezen ervoor om thuis te sterven' 

Hoe komen mensen bij jullie terecht?
"De hulp kan door iedereen in omgeving Gooi en Vechtstreek worden aangevraagd, zowel door zorgprofessionals als familie en naasten. De coördinator komt bij dan op bezoek om de wensen en mogelijkheden te bespreken. Vervolgens wordt gekeken welke hulp kan worden geboden en welke vrijwilliger passend is bij de vraag en de behoeften. De hulp is geheel kosteloos. Een telefoontje naar 06-22 51 82 50 is voldoende."

Jullie vrijwilligers dompelen zichzelf vrijwillig onder in pijn en verdriet...
"Dat klopt, in de meeste gevallen hebben onze vrijwilligers zelf een groot verlies geleden. Een ouder, een partner, een kind. En daarbij zijn ze zelf heel goed of juist weinig geholpen. Dat is hun drijfveer om iets voor anderen te betekenen. Wat je ook ziet, is dat veel van onze vrijwilligers een professionele achtergrond in de zorg hebben of nog steeds in de zorg werken. Met dit vrijwilligerswerk compenseren zij het gebrek aan persoonlijke aandacht dat momenteel door de bezuinigen in de zorgsector heerst. Al onze mensen volgen een basiscursus palliatieve zorg en worden begeleid door ervaren coördinatoren van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Eenmaal aan het werk zijn er veel mogelijkheden tot vervolgopleidingen, waar de vrijwilligers minimaal eens in het jaar gebruik van maken."

vptzgooienvechtstreek.nl

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant