Afbeelding
Foto: Privéfoto

Weesper Arnoud wil meer AED's op station na tevergeefs reanimeren van man op perron

Algemeen

WEESP - Een zakenreis heeft zondag een nare start gekregen voor Arnoud Vermeer. De Weesper moest op het perron van station Weesp een andere reiziger reanimeren, maar de hulp mocht niet baten. 

Arnoud twijfelde geen moment toen hij op het station zag dat twee NS-medewerkers over een op de grond liggende man gebogen stonden. Er werd geroepen om hulp, Arnoud spoedde zich als ervaren EHBO'er meteen naar de mannen toe. Arnoud paste hartmassage en mond-op-mondbeademing toe, maar helaas zonder succes.

Toegesnelde omstanders wilden een AED halen om de man te reanimeren, maar op het station bleek er geen te zijn. Arnoud zocht met een app op zijn telefoon de dichtstbijzijnde op. Die bleek te hangen bij Pylades, een bedrijf een kleine honderd meter verderop. Dat bedrijf was vanwege het weekend echter gesloten, waardoor Arnoud zonder AED terug keerde. Terug op het station zag hij dat andere hulpverleners zich over de man hadden ontfermd, maar hij was al overleden. Het bleek te gaan om een 36-jarige man, die op het station was om familieleden af te zetten die net als Arnoud ook naar Schiphol zouden gaan om terug te gaan naar Iran. 

AED kon het verschil maken
Arnoud vertelt op Twitter dat hij er zich van bewust is dat een AED misschien het verschil had kunnen maken bij het helpen van het slachtoffer. "Ik zie ze normaal overal. Tot je er een nodig hebt", schrijft hij. De Weesper doet ProRail en NS dan ook een oproep om zo'n apparaat op stations op te hangen, of in de trein. 

De oproep wordt mede gedeeld door zijn vrouw, WSP-raadslid Jolien van Galen Last. Ze hoopt via de gemeenteraad te kunnen bereiken dat er hoe dan ook meer AED's in Weesp komen te hangen. "Hopelijk kunnen we een dergelijke situatie in de toekomst voorkomen", zo laat ze weten. 

Arnoud heeft na het vervelende voorval zijn reis vervolgd en zit ondertussen in San Francisco, waar hij via social media bedolven wordt onder de reacties. "Ik ga proberen om het een plek te geven. Ik ben blij dat ik kon helpen", schrijft hij op Twitter.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant