Afbeelding
Advertentie

Levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering, maakt dat uit?

Algemeen

Wat is een levensverzekering?

Eenvoudig gezegd is het een verzekering die afhangt van iemand zijn leven. Een dergelijke verzekering kan uitkeren aan de nabestaanden bij overlijden, maar ook bij het bereiken van een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld de pensioenleeftijd. De meeste mensen kennen deze verzekering, omdat een bank deze vaak verplicht stelt als er een hypotheek wordt afgesloten. De gedachte erachter is dat, mocht een partner wegvallen, dat de andere partner nog voldoende geld heeft om de hypotheek te betalen, of zelfs ineens af te lossen. Samenvattend kan gezegd worden dat het een verzekering is bedoeld om de uitgaven van levensonderhoud te dekken als een deel van het inkomen wegvalt.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden van de verzekerde om de kosten van de uitvaart te dekken. Van dit soort polissen bestaan varianten in natura, ofwel de hele uitvaart wordt voor je geregeld en varianten waarbij een bedrag wordt uitgekeerd. Dit soort verzekeringen moet je vooral zien als een 'spaarpot' voor de kosten van overlijden, omdat het laatste voor iedereen onvermijdelijk is.

Wat past het beste bij mij?

Natuurlijk geen leuk onderwerp, maar denk eens na wat er gebeurd als je komt te overlijden. Heb je voldoende geld op je spaarrekening om de kosten van je uitvaart te betalen of niet? Kan je partner nog in jullie huis blijven wonen als een inkomen wegvalt (kijk ook even welke recht je partner eventueel nog heeft op een nabestaandenpensioen). Een voordeel van een levensverzekering is dat je deze voor elke willekeurige periode kunt afsluiten. Als je bijvoorbeeld weet dat je bij overlijden binnen de komen 10 jaar, je nabestaanden met een probleem opzadelt, maar dat na 10 jaar het wel zou lukken, kun je een levensverzekering voor 10 jaar afsluiten, wellicht inclusief een extra bedrag voor de kosten van de uitvaart. Wel zal het bedrag wat je verzekerd (en dus ook de premie die je betaald) bij een verzekering afhankelijk van je leven over het algemeen hoger zijn dan voor de overlijdensrisicoverzekering.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant