De Groene Griffioen doet ook mee. 30 Weespers kunnen een koe van deze boerderij delen op Koopeenkoe.nl.
De Groene Griffioen doet ook mee. 30 Weespers kunnen een koe van deze boerderij delen op Koopeenkoe.nl. Foto: Arka der Stepanian
Zakelijk

'Van het vlees dat je bij ons koopt weet je alles, je kunt het dier zelfs bezoeken'

Algemeen

WEESP Een kip van boer Bart, een koe van boer Sjaak of een varken van boer Ben. 'Weet wat je eet' krijgt door Crowdbutching een heel nieuwe betekenis. Arka Der Stepanian, eindverantwoordelijke voor het bedrijf in Nederland, maakt nu ook in Weesp consumenten en boeren warm voor dit initiatief.

Wie via Crowdbutching (een deel van) een nog levend dier koopt, krijgt veel meer informatie dan in welke winkel ook. Van waar het dier leeft en wie ervoor zorgt tot een melding als het naar de slacht gaat. Dat laatste is misschien even slikken, maar hoort er ook bij als je wilt weten hoe het vlees op je bord belandt.

Vanwaar dit initiatief?
"Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het beter is om minder vlees te eten. Dat toegenomen bewustzijn zorgt er ook voor dat mensen willen weten wat ze nou precies eten. Van het vlees dat je in een supermarkt koopt weet je niks, van het dier dat je bij ons koopt weet je alles."

Kan ik 'mijn' koe ook opzoeken?
"Zeker! Bij elk dier staat uitgebreide informatie over de boer en de boerderij op de website, maar wij brengen onze boeren en klanten ook graag met elkaar in contact."

Wordt dat niet erg arbeidsintensief?
"De boeren die zich bij ons aansluiten doen dat niet zozeer voor het financiële gewin. Het zijn boeren die zich bezighouden met biologische, duurzame landbouw die hun visie hierop graag delen."

Weten jullie nog welk dier het eerst naar de slacht ging?
"Dat is al een paar jaar geleden, maar dat moet een koe geweest zijn. Daar is het voor onze oprichter Berend te Voortwis ook mee begonnen. Zijn vader slachtte elke winter een koe en dat hadden steeds meer buren in de gaten. Crowdbutching is daarom gestart met Koopeenkoe.nl, maar nu kun je bij ons ook terecht voor kip, varken, kalkoen, geit én hert."

Herten van de Oostvaardersplassen?
"Klopt, om verspilling tegen te gaan. Het afschieten duurt nog tot eind maart. Tot begin april kunnen mensen hertenvlees bestellen. "

Met 8,4 kilo koe is de vriezer wel snel vol. Waarom geen combi-pakketten?
"Daar zijn we over aan het nadenken, maar het is ingewikkeld omdat het ene dier eerder verkocht is dan het andere én omdat de verwerkingstijd verschilt. Overigens hebben we ook kleinere vleespakketten van bijvoorbeeld 3 of 4,5 kilo. En we leveren alles in vacuümverpakte porties, waardoor zelfs het grootste pakket hooguit één vriezerlade in beslag neemt. Zo'n geseald pakje ontdooit bovendien heel snel: 10 à 15 minuten in een bakje koud water en het is klaar voor bereiding."

Koopeenkoe.nl

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant