Afbeelding
advertentie

Creëer een schaduwplek in je tuin en bouw een veranda

Algemeen

Een veranda is al een tijd een populaire blikvanger in de tuin. Een veranda is een verlengstuk van je woning en biedt verkoeling en schaduw. Als het deze zomer weer net zo warm wordt als vorig jaar, heb jij in ieder geval een fijne plek om te vertoeven. Een veranda bouwen is niet moeilijk. Alles wat je hiervoor nodig hebt is goed meetwerk, gereedschap en een paar extra handen die jou kunnen helpen  met bouwen. Je veranda bouw je met kwalitatief, maar toch voordelig tuinhout.

Voordelen van zelf een veranda bouwen

Een veranda draagt bij aan de meerwaarde van je woning. Aangezien je schaduw en verkoeling wilt creëren, krijgt de veranda een dicht dak. In de winter heeft de veranda ook een isolerende werking. Het voordeel van zelf bouwen is dat je de veranda op deze helemaal naar eigen stijl en wens kunt ontwerpen en maken. Bovendien heb je zo meer grip op de kosten want een veranda laten bouwen door een professional kost veel geld. Een veranda kun je direct aan het huis of tegen een schuur of vrijstaand in de tuin bouwen. Je voorkeur gaat uit naar een houten veranda die je tegen de achtergevel van je huis gaat bouwen. Zo sta je direct na het openen van je tuindeuren in de veranda. Een veranda op deze plek heeft als voordeel dat er geen direct zonlicht meer in je huis schijnt waardoor het koeler blijft in de woning.

Aan de slag!

Voordat je hout- en bouwmaterialen aanschaft, moet je eerst grondig de lengte- en breedtematen bepalen. Meet nauwkeurig, schrijf de maten op en maak een tekening van je bouwproject. Bepaal ook de plaats waar de houten palen komen. Douglas palen en geïmpregneerde palen zijn perfect om de dakconstructie te ondersteunen. Start met het bevestigen van de gevelbalk. De volgende stap is het plaatsen van de palen. Het is verstandig om de palen op een betonpoer te plaatsen of ze vast te zetten met snelbeton. De draagbalken en de balk die op de houten staanders komt te rusten, moeten dezelfde dikte hebben. Het is raadzaam om de constructie te verstevigen met schoorbalken die je aan beide zijden van de houten staanders bevestigd. Zo ondersteun je de bovenligger en verfraai je de constructie. Wil je de veranda aan een zijkant dichtmaken o zo nog meer beschutting te creëren? Dan kan dit heel goed met Zweeds Rabat Zwart potdekselplanken. Deze planken zijn tevens leverbaar in geïmpregneerde een naturel-uitvoering of als rabatdelen.

Dakconstructie

Het maken van het dak is iets waarvoor je van te voren even goed moet gaan zitten. Als je hier geen ervaring mee hebt, schakel dan iemand in die je daarmee kan helpen. Dit geldt uiteraard ook voor de overige werkzaamheden die te maken hebben met het bouwen van een veranda. Het is toch een project waarbij een paar extra handen erg welkom zijn. Het is belangrijk om vooraf te bepalen of je je een plat of een schuin dicht dak wilt of naar welke dakbedekking je voorkeur uitgaat. Dat is van groot belang voor de stevigheid van de constructie. Er zijn ook diverse lichtgewicht dakbedekkingen te koop die ideaal zijn voor een plat of een schuin dak. Daksingels en dakpanplaten zijn bijvoorbeeld een mooi alternatief voor de stenen dakpan. Houd bij het maken van het dak ook rekening met het afvoeren van regenwater en verwerk dit in je ontwerp.

Advies nodig?

Op internet kun je veel stappenplannen en how-to-filmpjes vinden die je kunnen helpen bij het ontwerpen van je tekening en het zelf bouwen van een veranda. Om jarenlang plezier te hebben van je veranda schaf je hoogwaardig tuinhout aan. Hiervoor kun je terecht bij Houthandelonline. In onze groothandel vind je een groot aanbod van onder andere verduurzaamd tuinhout, douglashout en hardhout. Je bestelt het eenvoudig in onze webshop. Wij kunnen het tuinhout voor een scherpe prijs aanbieden omdat wij het hout direct vanaf de zagerij bij jou in Weesp afleveren. Heb je advies nodig? Wil je meer weten over ons tuinhout of de de verwerking ervan? Onze experts beantwoorden graag al je vragen over de juiste houtkeuze en het bouwen van een veranda.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant