Afbeelding

Wapen je woning tegen de winter

Advertorial

Je huis heeft het zwaar te verduren in de winter: kou, sneeuw en regen kunnen je woning allemaal aantasten. Dat voorkom je door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier vind je een aantal simpele tips waarmee jij je woning wapent tegen de winter.

Een goede cv-ketel
Een warm huis begint natuurlijk bij je cv. Des te beter deze zijn werk doet, des te knusser jouw woning zal zijn. Is je cv-ketel oud en aan vervanging toe? Dan verwarmt deze je huis niet optimaal. Overweeg in dat geval om een hr-ketel te kopen. Deze ketels verbruiken aanzienlijk minder energie, zelfs in de meest strenge winter. Zo voel jij je niet meer schuldig wanneer je de verwarming lekker hoog zet, want je energiekosten zijn uiteindelijk lager.

Onderhoud deuren en kozijnen
De winter is funest voor houten deuren en kozijnen, vooral wanneer de verf aan het afbladderen is. De kou en vochtigheid zorgen er namelijk voor dat het hout gaat rotten. Voor de lente begint brokkelen je kozijnen al af, wat een vervelende rekening met zich meebrengt. Vermijd dit probleem door je kozijnen en deuren op tijd te laten lakken, nog voor de winter begint.

Isoleer je huis
Niks is zo vervelend als koude tocht die door je huis trekt. Het zorgt ervoor dat je verwarming harder moet werken, maar het maakt je huis ook onaangenaam. Voorkom tocht door speciale strips aan te brengen bij je deuren en ramen. Zo dicht je alle kieren en houd je koude lucht buiten de deur.

Bescherm je kranen en leidingen
De vrieskou kan kranen en leidingen laten springen. Dat komt door het ijskoude water dat bevriest en uitzet in de leidingen. Hierdoor ontstaan er scheurtjes en lekkages. Je voorkomt dit door alle buitenkranen af te sluiten, het liefste zodra de winter begint. Lopen er leidingen door koude ruimtes in je huis, zoals je kelder of garage? Bescherm deze dan met behulp van isoleerfolie.

Controleer je dak
Een kapot dak zorgt in een mum van tijd voor lekkages; vooral in de winter. Sneeuw en regen sijpelen door kleine scheurtjes in het dak, waardoor jij met waterschade zit. Vermijd dit probleem door ieder jaar een controle uit te laten voeren. Een specialist checkt of alle dakpannen nog heel zijn, reinigt je dakgoot en repareert eventuele defecten. Zo houd jij het lekker droog in de winter.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant