Afbeelding

Nora neemt een loopje met Iris Jobben

Algemeen

Op zoek naar vrouwelijke triatleten om te interviewen, werd ik getipt om Iris Jobben eens te polsen. Ik ken haar niet, maar toch ook weer wel. Ik denk uit Toeters. Werkt ze daar? Of komt ze er gewoon vaak?

Iris lijkt me in elk geval een leuke meid, dus ik besloot haar een mailtje te sturen. Vrijwel direct kreeg ik een ontzettend enthousiast appje van Iris terug: ze had heel veel zin in een hardloopinterview! Hopla!

Wie is Iris eigenlijk?
De avond dat ik met Iris had afgesproken werd er last-minute nog wat geschoven met de tijd, want ze moest wat langer doorwerken. Iris (21) is net afgestudeerd en werkt nu bij BNN- VARA op de marketingafdeling. Ze regelt daar alles rondom het publiek, voor onder andere 'De Wereld Draait Door' en "Pauw'. Dat is best een drukke baan, want er moet veel geregeld worden en er moet continu op de actualiteit worden ingespeeld. Daardoor komt het zelden voor dat Iris van 9 tot 5 werkt. Iris werkt trouwens ook nog eens per twee weken op zaterdag bij café Toeters en Bellen (ha! Dus toch!) en zomers werkt ze daar ook op het terras! Dit 'bijbaantje' doet ze vooral voor de gezelligheid.
Iris is een geboren en getogen Weespse, ze is opgegroeid aan de 's Gravelandseweg en woont sinds 2 jaar op de Slijkstraat. We renden toevallig net langs het ouderlijk huis van Iris, dus dat was een mooi momentje voor een kleine fotoshoot :-)



Ik haalde Iris op bij haar appartementje in de Slijkstraat. Ze bracht nog even haar sleutel bij Nelis (dat doet Nelis ook al! Top toko) en we gingen op pad!
Zodra we wegrenden begon Iris te kletsen, en eigenlijk hield ze pas op toen we weer terug waren ;-) Dat gaf mij mooi de gelegenheid om erachter te komen wat deze sportieve beauty bezighoudt en waarom ze mee doet aan de triatlon!!

Ben je altijd zo sportief geweest?
Ik heb mijn hele leven gehockeyd, zelfs drie jaar lang op landelijk niveau! Dat deed ik in Amsterdam. Dat hockeyen op het hoogste niveau was ontzettend leuk, echt topsport, maar ook ontzettend intensief. Ik moest er veel voor laten, alles draaide om hockey. Ik moest 3 keer in de week trainen en dan ook nog wedstrijden spelen. Op een gegeven moment was ik een beetje 'hockey-moe', ik kwam erachter dat er ook heel veel andere leuke dingen waren, naast hockey. Ik wilde eigenlijk helemaal stoppen met hockey, maar uiteindelijk ben ik teruggegaan naar 'mijn cluppie' in Weesp. En daar speel ik nu in Dames 1, een ontzettend gezellig vriendinnen-team!

Waarom doe je mee met de Weespernieuws triatlon?
Ik ben eigenlijk aangestoken door mijn collega's bij Toeters: een aantal van hen doet mee aan de triatlon. En zij zijn super fanatiek!!
Ik woon in Weesp dus ik MOEST die triatlon een keer gedaan hebben! Twee jaar geleden was ik tijdelijk gestopt met m'n studie, dus toen had ik alle tijd om te trainen. Samen met een vriendin schreef ik me in voor de triatlon, dat was meteen ook een mooie stok achter de deur want we konden samen trainen!
Na die eerste triatlon dacht ik: DIT NOOIT MEER. Ik vond het zo zwaar!! Dat had ik van te voren niet verwacht! Maar toen ik vorig jaar langs de kant stond bij de triatlon voelde dat helemaal niet goed… Ik wilde mee doen!! Dus daarom heb ik me dit jaar weer ingeschreven!!

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Sowieso m'n ouders en m'n vriendje Jaimy ! En eigenlijk ook m'n opa! Tijdens m'n vorige triatlon zat ik er op een bepaald punt echt helemaal doorheen, ik had wel kunnen stoppen. Maar toen zag ik mijn opa langs de kant staan, hij was heel enthousiast aan het klappen en juichen. Toen durfde ik net meer uit te stappen :-) voor m'n opa ging ik door!!

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Mijn werk is in de zomer een stuk rustiger, want veel programma's hebben een zomerstop. Dus dat geeft me mooi wat meer tijd om te trainen!!
Ook het hockeyseizoen is net afgelopen, dus nu kan ik me richten op het zwemmen, fietsen en hardlopen!
Ik wilde eigenlijk mee doen met de 1/8 triatlon in Nederhorst, ik heb me zelfs ingeschreven! Maar door een misverstandje gaat dat niet door: ik dacht namelijk dat ik op vakantie zou zijn tijdens de triatlon in Nederhorst, dus ik had me er bij neergelegd dat het niet door kon gaan. Pas deze week (Nora: 1 week vóór de triatlon in Nederhorst….) kwam ik erachter dat ik helemaal niet op vakantie ben!! Hahaha! Maar goed, nu ben ik dus ook nog helemaal niet klaar voor een triatlon, dus ik doe maar niet mee…

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Ik ben zes jaar geleden, toen ik in Amsterdam hockeyde, met zaalhockey landskampioen geweest! Dat vergeet ik echt nooit meer! (Nora: Zooo!! Wat stoer!! Petje af.)
En vijf jaar geleden, toen ik ook nog bij Amsterdam hockeyde, is mijn team 2e van Nederland geworden op het veld. Toen baalde ik ontzettend dat we die finalewedstrijd verloren, het was namelijk heel spannend: we verloren tijdens de shoot-outs (= soort penalty's). Maar nu ben ik er heel trots op dat we tweede van Nederland zijn geworden op het veld. Daar ben ik eigenlijk trotser op dan de landstitel in de zaal, want veldhockey is toch waar het om gaat.

Zijn er sportieve 'dingen' waar je niet zo trots op bent?
Ik ben best ambitieus, en ik kan heel slecht tegen m'n verlies. Echt extreem…. Ik wil gewoon overal de beste in zijn. En nu denken veel mensen: ja dat heb ik ook! Maar bij mij is het echt heel erg. Als ik ergens niet goed in ben vind ik het ook meteen niet meer leuk. Ik ben vroeger bijvoorbeeld van tennis afgegaan omdat een ander meisje beter was dan ik… Stom eigenlijk hè?

Heb je vreemde bijgeloof dingen als het om sporten gaat?                 
Vroeger had ik een rode onderbroek die ik altijd bij wedstrijden aan MOEST. Ik had namelijk 1 keer heel goed gespeeld met die onderbroek aan, dus ik dacht dat het daar aan lag. (Nora: Onderschat NOOIT de kracht van een rode onderbroek:-) )
Nu heb ik wel een bepaald ritueel met het aantrekken van mijn sokken, scheenbeschermers en schoenen. Het moet altijd op een bepaalde volgorde, ik strik bijvoorbeeld m'n veters pas vlák voor de wedstrijd.

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Ik ga met mijn werk meedoen aan de Dam tot Damloop! Ik heb nog nooit verder dan 10km gerend, dus ik moet nog wel even trainen.

Wat is je favoriete hardlooprondje in Weesp?
Een rondje over de Utrechtseweg, en dan via de 's Gravelandseweg terug. Dat doe ik meestal op zondagochtend. En dan stop ik bij m'n ouders om even te ontbijten!

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Met Mijntje Donners, dit was vroeger echt mijn voorbeeld! Zij was een top-hockeyster en ik volgde alles wat zij deed. Ik heb haar nog nooit ontmoet, maar het lijkt me te gek om met haar een rondje hard te lopen! Ik ben wel benieuwd hoe zij het heeft ervaren om alles opzij te zetten voor de sport. En ik zou gewoon gezellig met haar willen kletsen. (Nora: ja kletsen, daar is Iris goed in!)
En met John de Mol! Dat komt natuurlijk door mijn werk. Ik vind alles wat met televisie te maken heeft interessant. Ik heb net zijn biografie gelezen en ik vind het zo vet wat hij allemaal gedaan heeft en nog steeds doet! Ik zou eigenlijk niet eens weten wat ik aan hem zou moeten vragen, gewoon naast hem lopen is al gaaf!

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Op het terras of in de kroeg!

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Poeh, lastige vraag! Ik kan best goed met kinderen omgaan! En ik ben best creatief! Ik ga ook elk jaar mee als begeleider tijdens het basisschool vakantiekamp van JKW (= Jongeren Kampwerk Weesp). Mijn droom is om OOIT een tv-programma te maken over sport, voor en met kinderen. Zo combineer ik alle dingen die ik leuk vind: sport, tv en kinderen!

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Nee nooit! Best raar eigenlijk he? Ik weet nooit hoe ver of hoe hard ik heb gerend. Dat zou misschien wel handig zijn om te weten als ik beter wil worden… Maar ik vind het gewoon veel gedoe om een horloge of wat dan ook mee te nemen tijdens mijn hardlooprondje. En als ik met anderen ren vind ik het altijd best irritant dat iedereen na het rennen direct op z'n telefoon gaat kijken hoe snel en hoe ver ze hebben gerend. (Nora: Oei, guilty….)

Train je wel eens met muziek op?
Ja! Ik heb op Spotify een lijstje gemaakt met lekkere hardloop-muziek. Momenteel ga ik erg lekker op de nieuwe van Justin Timberlake: 'can't stop the feeling'.
Met m'n huisgenootje (zij zit ook in mijn hockeyteam) zet ik trouwens de ochtend voor een hockeywedstrijd altijd 'We are the Champions' op, ook al hebben we bij wijze van spreken al 10 keer verloren….

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
Niet echt. Ik kan ook ECHT NIET koken. Ik laat zelfs een ei nog verbranden. Ik probeer wel enigszins gezond te eten, ik zou bijvoorbeeld niet de avond voor een wedstrijd bij de McDonalds gaan eten ofzo. Oja, ik let wel een beetje op met alcohol.

Heb je nog tips voor andere sporters?
Geniet!! Dat is toch het allerbelangrijkste? (Nora: Dit blijkt toch wel de alles-omvattende TIP te zijn, want alle triatleten die ik heb geïnterviewd hebben dit tot nu toe als tip gegeven. Tijd om te genieten dus mensen, knoop het in je oren!!)

Aan het einde van ons hardlooprondje kwamen we 'toevallig' bij het Grote Plein: DE FINISH van de triatlon!! We besloten om alvast dat intens mooie gevoel van finishen op te roepen. Dus juichend kwam Iris over de denkbeeldige finish, en ik legde het vast op de foto ;-)

Wat een enthousiaste, opgewekte meid is Iris! Ontzettend leuk om te zien met hoeveel plezier ze over haar werk en haar sport praat (en hoeveel ze überhaupt praat *lol*) wat een energie!! Iris is sportief, aardig en knap, some girls got it all… :-) We zien elkaar vast deze zomer op het terras bij Toeters, leuk!!

Liefs! Nora

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant