Afbeelding

Nora neemt een loopje met Marco Tadema

Algemeen

Van een 'geheime' bron hoorde ik dat Marco Tadema 'het er ogenschijnlijk allemaal makkelijk even bij doet', en dat hij vast wel te strikken was voor een hardloopinterview. Dit was dan ook de ENIGE informatie die ik van Marco had. Ik mailde hem, en hij was meteen enthousiast (de 'bron' had gelijk)!

Dus hardloopschoenen aan, en op naar de Utrechtseweg! (want ook deze triatleet woont aan de Utrechtseweg, dit was al de derde die ik daar ophaalde. Sportieve aardstralen langs de Vecht?)

Wie is Marco eigenlijk?
Marco (39) blijkt een Fries te zijn! út Hurdegaryp! Maar sinds 1997 woont hij in Weesp. Tijdens een vakantie op Terschelling leerde hij zijn vrouw Chantal kennen. Omdat Chantal in Rotterdam woonde en Marco in Friesland, besloten ze in het midden te gaan wonen. Dan kom je al snel bij Weesp, 'the centre of the world' :-). Samen met Chantal heeft Marco twee zoons: Sem van 15 en Mik van 13. 
Sinds 2001 heeft Marco een eigen technisch tekenbureau: hij doet veel werk voor Schiphol, daar zorgt hij dat de installaties voor de klimaatbeheersing goed werken.
Ik vertelde al dat Marco, net als vele triatleten, op de Utrechtseweg woont. Daarvoor woonde hij in Aetsveld. Hij heeft zelfs nog een behoorlijke tijd grootse plannen gehad om een klimbos op Texel te beginnen! #datwistjevastniet. De vergunningen voor het gedroomde klimbos zijn 5 jaar lang tegen gehouden door vogelwerkgroepen en milieu-fanatisten (die heb je ook overal….), dus uiteindelijk is het hele plan niet doorgegaan…

Marco oogt als een sportieve, rustige en vriendelijke man, ik ben ontzettend benieuwd hoe hij traint en wat hem motiveert!! Let's run!!

Waarom doe je mee met de WeesperNieuws triatlon?
Dat is waarschijnlijk een klassiek verhaal voor de meeste Weespers: ik heb vaak staan kijken langs de kant, met groot respect voor de sporters. Op een gegeven moment kwam de gedachte: 'misschien moet ik zelf ook eens een keer meedoen!". Ik deed toen alleen aan hardlopen, dus ik moest een fiets kopen. En ik kon alleen schoolslag.
In 2012 deed ik voor de eerste keer mee, eigenlijk om het gewoon één keer gedaan te hebben. Maar ik had de smaak wel te pakken, dus ik wilde in 2013 weer mee doen. Alleen raakte ik toen geblesseerd aan m'n knie: ik moest m'n meniscus operatief (gedeeltelijk) laten verwijderen. Om weer fit te worden na m'n operatie fietste ik naar mijn werk op Schiphol. Op een ochtend fietste ik over een bruggetje met een flauwe bocht, er was nachtvorst geweest en ik gleed onderuit. Best zuur, want het was 7 uur 's ochtends, ik lag op een verlaten fietspad en er kwamen niet heel veel mensen langs… Ik heb zelf 112 gebeld, maar het duurde aardig lang voordat er uiteindelijk een ambulance kwam. In het ziekenhuis bleek dat ik mijn heup gebroken had. Toen ging het hele triatlon-verhaal niet door.
Vorig jaar kon ik weer meedoen met de triatlon, ik wilde ook aan mezelf laten zien dat ik 'het' nog kon. Want toen ik m'n heup brak dacht ik dat ik nooit meer kon sporten. Maar dat is dus niet zo!!

Marco roept ondertussen hijgend dat het toch best lastig is om rennend een interview te geven :-)

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Mijn vrouw en kinderen natuurlijk! En mijn ouders en zus komen ook speciaal naar Weesp voor de triatlon: de sfeer is altijd goed, het is een leuk evenement om naar toe te gaan! (Nora: waarheid als een koe, Marco! Mensen: kom naar Weesp op 4 september!! Superleuk!!)

Ben je altijd zo sportief geweest?
Als ik kind heb ik altijd gevoetbald. Toen ik 20 was hield dat een beetje op, ook omdat ik Chantal leerde kennen en veel heen en weer reisde tussen Rotterdam en Friesland. Toen ik in Weesp kwam wonen ben ik weer gaan voetballen bij 'the Victory' en 'Rapiditas'. Maar ja, op een gegeven moment kwamen de kinderen, dus toen ging dat voetballen eigenlijk ook niet meer. Toen de kinderen 3-4 jaar waren ben ik samen met mijn vrouw gaan hardlopen, en dat ben ik eigenlijk blijven doen!!

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Ik ga vaak op de racefiets naar mijn werk, dat gebruik ik als fietstraining. Ik heb op zich best relax werk, ik kan het zelf allemaal indelen en ik werk wel eens een dag thuis. Dus dan kan ik tussendoor trainen! Ik sport zo'n 3-4 keer per week. Ik hou ook van kitesurfen, eigenlijk van alle watersport (Nora: Ha! Dat zijn vast die Friese roots!)

Ik ben sowieso graag bezig. Daarom vond ik de opzet van dit interview ook wel erg grappig! Als het een 'gewoon' interview zou zijn geweest dan had ik niet zo snel ja gezegd. Veel leuker om te praten als je lekker bezig bent! (Nora: precies dat!!)

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Mijn eerste triatlon in Weesp! Dat was toch wel een speciaal gevoel. Maar ook de triatlon van vorig jaar: omdat ik dat deed na m'n knieblessure en gebroken heup.
En ik heb meegedaan aan "Ronde om Texel', de grootste catamaran race van de wereld: dat was ook gaaf! Met een vriend zeilde ik in 4 uur en een kwartier om Texel.

Heb je vreemde bijgeloof dingen als het om sporten gaat?
Ik weet niet waarom, maar voor de triatlon neem ik altijd een Redbull. Dat drink ik verder nooit, maar dan wel!

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Ik heb net de kwart triatlon van Huizen en de achtste triatlon in Nederhorst gedaan. Het was de eerste keer dat ik in Huizen mee deed: vooral het zwemmen en fietsen ging erg lekker! Ik ben tevreden! Deze twee triatlons doe ik als voorbereiding op de triatlon van Weesp.

Wat is je favoriete hardlooprondje in Weesp?
Als ik de deur uit loop: Utrechtseweg, dan 's Gravelandseweg, door Weesp en weer terug op de Utrechtseweg. (Nora: mèèèn, dit is IEDEREENS lievelingsrondje!)
Waarom dit rondje? Het is een fijne afstand, je kan het in een keer lopen zonder oponthoud, want er zijn geen stoplichten. En het is mooi, zo langs het water! Er is altijd wel wat te zien. (Nora: okee, mij heb je om. Het is OOK MIJN lievelingsrondje :-))

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Als ik toch iedereen mag kiezen, dan wil ik lekker relax een rondje rennen met mijn vrouw Chantal! Dat is toch het meest vertrouwd en daardoor het meest ontspannen. (Nora: aaaahhh lief!!)

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Dan ben ik aan het klussen thuis. Er is altijd wel iets te doen. We hebben ons huis in 2014 gekocht en grotendeels zelf helemaal verbouwd, best een werk, maar wel heel leuk!
En als ik niet hoef te werken en niet ga sporten, dan ga ik kitesurfen! (Nora: ik wil niet eigenwijs doen, maar is kitesurfen niet ook een….?)

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Euhhh, lastige vraag. Klussen? Tja ach….
Oja, ik kook wel graag! Ik maak het liefst een lekkere pasta!

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Ik gebruik Strava (Nora: volg allemaal Marco Tadema op Strava!) en ik heb een Garmin vivo-nog-wat, met hartslagmeter. Ik ben ooit met een smartwatch begonnen, omdat ik dat wel leuk vond om te hebben. Het geeft toch wat meer plezier aan het sporten, omdat je steeds beter wil worden.

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
Nee niet bijzonder. Ik ontbijt gewoon met broodjes, net als altijd. En 's avonds eet ik vaak pasta, maar dat is ook als ik geen triatlon doe. (Nora: aldus een nuchtere Fries ;-) )
Wat betreft drank: Ik drink alleen zaterdag een biertje, en ja vrijdag soms ook. En donderdag. En als het lekker weer is een biertje op het terras. Dus het kan maar beter niet te goed weer zijn in aanloop naar de triatlon!! (Nora: *lacht hardop*)

Heb je nog tips voor andere sporters?
Consequent trainen is volgens mij belangrijk: laat het niet maanden liggen en dat je dan op het laatste moment nog even snel wat proberen te trainen.
En het moet wel leuk zijn, je moet er wel zin in hebben! Als je tegen je zin elke keer gaat rennen of fietsen kun je het beter niet doen denk ik. Je doet het voor jezelf toch?
En Redbull is ook een tipje! Ze zeggen dat dat je vleugels geeft :-)

Hè lekker, zo'n über-healthy tip om mee af te sluiten :-) Tijdens dit interview hebben we fotosessies gedaan op de brug voor het Groote Plein, onderweg en in Marco's tuin. Marco volgt braaf alle poses uit die ik voorstel. #zoet

Bijna elke vraag die ik aan Marco stelde, stelde hij aan me terug :-) Erg gezellig, maar wie is hier nou de interviewer?! :-) 
Ook al leerde ik Marco pas 45 minuten geleden kennen, ik heb het idee dat ik aardig wat over hem te weten ben gekomen! Marco is zo iemand bij wie je je direct op je gemak voelt. Benaderbaar, nuchter, wat een leuke vent!!
Marco: heel veel succes op 4 september! We komen elkaar vast nog tegen!

Liefs! Nora

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant