Afbeelding

Nora neemt een loopje met Karel Gijzen

Sport

Kroegbaas Karel, Mister-Toeters-en-Bellen himself, doet ook mee aan de triatlon!!

In de 5 jaar dat ik in Weesp woon, heb ik NOG NOOIT met Karel gepraat! Hoe kan dat?? Tijd om hier verandering in te brengen! Ik ben namelijk ontzettend benieuwd hoe een cafe-eigenaar zich voorbereidt op de triatlon!

Wie is Karel eigenlijk?
Karel (45) is een geboren en getogen Weesper. Toen hij 17 was is Karel gaan werken bij de Londoner, de eerste discotheek van Weesp (in het pand waar nu Aaltje zit). Door zijn werk bij de Londoner kwam Karel in contact met de eigenaren van café Toeters en Bellen, zo is hij daar komen te werken: inmiddels werkt hij hier al 23 jaar!! Eerst achter de bar, maar de laatste 13 jaar als eigenaar! Karel heeft zelfs 16 jaar lang boven Toeters gewoond.
Karel = Toeters & Bellen, punt.
Inmiddels heeft Karel twee kinderen: zoon: Tijn (7) en dochter: Puck (4). 

Op een tijdstip waarop de meeste café-eigenaren nog liggen te snurken (9.00u 's ochtends) had ik met Karel afgesproken om te gaan rennen. Ik had duidelijke instructies gekregen over de locatie van zijn huis zonder huisnummer: dit leverde (tegen alle verwachtingen in) geen problemen op. Ik vond Karel, dus we konden gaan!!

Waarom doe je mee met de WeesperNieuws triatlon?
Vroeger was het zwemparcours van de triatlon precies andersom: de triatleten startten bij Aquamarin en ze gingen er bij de sluis weer uit. Dat was natuurlijk bij ons voor de deur! Ik keek er altijd graag naar, en elk jaar zei ik dat ik VOLGEND jaar ook mee ging doen. Dat zegt iedereen denk ik. Maar een aantal jaar geleden was ik 35 kilo zwaarder dan dat ik nu ben (Nora: OMG, heavy shit). Toen heb ik mijn personal trainer Sander (van Active4life) gebeld. Met hem ben ik samen gaan trainen en train ik nu nog steeds samen!
Het zwemparcours is trouwens zo'n 5 of 6 jaar geleden omgedraaid: er werd namelijk ook gefietst naar Muiden, gewoon langs de weg. Er is toen een keer een ongeluk gebeurd bij de rotonde en toen is besloten dat die route te gevaarlijk was. Daarom fietsen we nu over het industrieterrein. (Nora: Tof dat Karel meteen wat vertelt over de geschiedenis van de triatlon in Weesp! #weerwatgeleerd)

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
M'n kinderen!! Die hebben tot nu toe elk jaar op me staan wachten bij de finish, en dan lopen ze het laatste stukje met me mee!

Ben je altijd zo sportief geweest?
Ik heb vroeger gevoetbald, getennist en gebadmintond. Maar toen ik ongeveer 18 was ben ik daar mee gestopt en heb ik een tijdje niks gedaan. Toen zijn die kilo's er ook geleidelijk aan gekomen… Daarna ben ik trouwens wel gaan golfen!

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Ik probeer meteen nadat ik mijn kinderen naar school heb gebracht te gaan sporten. Ik begin meestal pas om 11u met werken, dus dan heb ik daarvoor mooi de tijd om te sporten! Als ik na een drukke werkdag laat thuis kom, dan is het wel verleidelijk om de volgende ochtend lekker in bed te blijven liggen. Maar omdat ik dus met een personal trainer train, heb ik een stok achter de deur!

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
De halve marathon van Amsterdam in 2015! Het is gelukt, maar het was wel zwaar. De eerste 16km gingen goed en toen kakte ik in. Ik wist niet dat het Vondelpark zo lang was…. Maar ik ga het dit jaar weer doen!!

Heb je vreemde bijgeloof dingen als het om sporten gaat?                 
Geen rare dingen volgens mij: ik zorg dat al mijn spullen de avond van te voren klaar liggen. En ik word pas 3 minuten voor de start zenuwachtig, als ik in het water lig! Tijdens het zwemmen denk ik altijd: Waar ben ik aan begonnen?! Maar dan kan ik al niet meer terug.

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
In elk geval dus die halve marathon van Amsterdam! En ook de Dam tot Damloop. Die doe ik met een ploegje van 10 mensen uit Toeters: wat collega's en wat vaste klanten (Nora: Wat superleuk!! Voor- en achter de bar united!!)

Wat is je favoriete hardloop- en fietsrondje in Weesp?
Ik loop het liefst langs het buitenveer, dan een stukje langs de provinciale weg, rechtsaf richting zwembad, en dan langs de golfbaan terug. Een rondje van 6km.
Als ik ga fietsen, dan ga ik vrijwel altijd eerst de 's Gravelandseweg op. Dan bepaal ik aan het einde hoe de wind staat, want ik wil terug altijd de wind in de rug hebben.

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Ik ben grote fan van 'De Dijk'. Dus het lijkt me leuk om met Huub van der Lubbe te lopen! Ik vind de teksten die hij schrijft heel bijzonder, dus ik ben heel benieuwd hoe hij nummers bedenkt en hoe zoiets ontstaat.

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Ik hou erg van pubquizen! Met een team doe ik vaak mee met pubquizen in verschillende cafés in Amsterdam, of hier in Weesp bij Toeters!! (Nora: De café-eigenaar is in zijn vrije tijd in de kroeg te vinden :-) )
Elke eerste maandag van de maand, van september tot april,  is er een pubquiz in Toeters. Tussendoor houden we ook wel eens een XL-quiz: dan ben je 8 uur aan het quizzen. (Nora: pffff… lijkt me ook topsport…)

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Ik ben heel geduldig en kan goed luisteren. Ik maak me niet zo snel druk om dingen, het komt allemaal wel!

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Ik heb een hartslagmeter van Polar. Ik neem mijn telefoon niet mee als ik ga hardlopen, want ik vind het niet lekker om met een 'ding' om mijn arm te rennen ofzo.

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
De maanden voor de triatlon drink ik weinig tot geen alcohol (Nora: Zo! En dat voor een kroegbaas!). Ik neem ook extra magnesium. En voor de wedstrijd neem ik een sportreep.

Heb je nog tips voor andere sporters?
Ik heb zelf enorm veel baat bij intervaltrainingen. Ik heb een tijdje alleen maar rustige rondjes gerend, maar toen boekte ik geen vooruitgang. Juist die intervaltrainingen maken me sterker! Dus wissel je trainingen af, daag jezelf uit!!

Precies dat! Daag jezelf uit! Mooi gesproken Karel.
Uiteraard renden we naar Toeters & Bellen voor een paar kiekjes. Karel begon spontaan de asbak te legen, ook al was het 10.00u 's ochtends :-)

Die Karel! Een über horeca-man EN een sportman! Ik had niet gedacht dat dit samen kon, maar Karel is het levende bewijs. En wat een ontspannen persoon: geen branie, gewoon relaxt! 
Karel: tof dat ik je eindelijk eens gesproken heb! Veel succes op 4 september! Biertje na afloop?

Liefs! Nora

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant