Afbeelding

Nora neemt een loopje met Maikel Snel

Algemeen

Ik weet dat 'meester' Maikel voor groep 8 staat, dat hij meedoet met de triatlon, en dat het een gezelligerd is.

Dat leken mij persoonlijk genoeg redenen voor een interview!! Maar ik heb ook over allerlei ellendige blessures gehoord bij Maikel, en zijn vechtersmentaliteit om toch weer te revalideren en te gaan trainen.
Mijn hardloop-afspraak met Maikel moest een aantal keer verzet worden, want Maikel had (weer) last van een blessure… Na een paar weken was het wat Maikel betreft wel tijd om een rustig rondje te rennen. Dus we gingen op pad voor het hardloopinterview!!

Wie is Maikel eigenlijk?
Maikel Snel (53) is een geboren en getogen Weesper (ik weet ze wel uit te zoeken hè?). Hij heeft op allerlei verschillende plekken in het centrum van Weesp gewoond en woont nu in de Klomp. Maikel is getrouwd met Antoinette en heeft een zoon Noah (19) en dochter Mikki (11).
In het dagelijks leven is Maikel meester van groep 8 op de Kors Breijerschool (volgend jaar trouwens groep 7). Eigenlijk wilde Maikel maar even kort in het onderwijs werken: hij vond kinderen nogal druk en een hoop 'gedoe', maar inmiddels werkt hij al 27 jaar in het onderwijs.

Waarom doe je mee met de WeesperNieuws triatlon?
Ik kocht mijn huis in Weesp van een triatleet, Gert Admiraal, en die vroeg of ik eens mee wilde zwemmen, dit was trouwens in 1999. Ik vond dat zwemmen wel wat, en ben toen ook hardlopen en fietsen gaan trainen. Maar ik had toen ook veel blessures. Een paar jaar later deed ik voor het eerst mee met de triatlon. En toen was ik, zoals zovelen, verslaafd! Ik denk dat ik nu voor de zes- of zevende keer mee doe.
Tijdens mijn laatste triatlon reed ik lek… Dus ik wilde mijn band oppompen, maar deed dat iets te enthousiast… m'n ventiel scheurde en ik kon dus niet verder… Daarna kon ik door blessures steeds niet meedoen, maar dit jaar eindelijk weer wel!!

Wie hoop je dat je staat op te wachten bij de finish van de triatlon?
Ik hoop mijn zoon Noah, maar ik weet nu al dat hij er niet staat, hahaha! (Nora: och Noah: grijp je kans!! Spandoeken, slingers, toeters: trek die hele bende uit de kast!! Wat nou, jij staat er niet?!)
Wat ik altijd heel leuk vind is als Antoinette er staat met mijn dochter Mik. Mik is ALTIJD enthousiast: als ik 100 meter heb hardgelopen, dan vindt ze me al de beste vader van de wereld!!

Ben je altijd zo sportief geweest?
Ik heb mijn hele jeugd gevoetbald. En tijdens mijn militaire dienst bij de marine was ik hofmeester: ik moest als dienstplichtige de tafels dekken. (Nora: zo hé, rock 'n roll….) Daar was ik maar 3 uur per dag mee bezig, dus de rest van de dag kon ik sporten!! Daar heb ik boksen gedaan, en atletiek. Oja ik heb ook nog op volleybal gezeten!! Ik vind sporten heel belangrijk. Ik word ook onhebbelijk als ik door blessures niet kan sporten, vraag maar aan m'n vrouw. (Nora: *grijns*)

Ik hoor je steeds over je blessureleed.. wil je daar wat over vertellen?
Tijdens een voetbalwedstijd bij FC Weesp, 2,5 jaar geleden, had ik een ongelukkige botsing. Mijn kuit deed toen pijn en werd ook heel dik. Ik ben toen voor de zekerheid naar het ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat ik een compartimentssyndroom had. Dit houdt in dat het vlies om mijn kuitspier nog heel was, maar de spier was wel gaan bloeden. Dan drukt de spier eigenlijk zichzelf dood. Als dat bloeden 4 of 5 uur duurt, tja, dan moeten ze je been amputeren. (Nora: Wat?!)
Dat van dat amputeren hadden ze me trouwens niet gezegd voor de operatie, maar gelukkig waren ze er net op tijd bij!! Ze hebben toen wel per ongeluk een zenuw doorgesneden tijdens die operatie. Daardoor had ik nogal pijn en duurde het revalideren heel lang.. Mijn linker voet voelt nu altijd nog alsof 'ie 'slaapt'.
Maar mijn rechtervoet is ook niet goed. (Nora: seriously?!). Toen ik 27 was heb ik daar een zware blessure aan gehad: al m'n enkelbanden waren afgescheurd en m'n kuitbeen was gebroken. Uiteindelijk moesten ze m'n enkel vastzetten: dus mijn rechter-enkel kan ik niet meer afwikkelen. (Nora: huh? Maar hoe kan je dan rennen??)
De artsen zeiden ook dat ik nooit meer kon rennen. Ik ben het toch weer gaan doen, het is meer stampen dan rennen, maar het lukt wel!! De artsen waren oprecht verbaasd. (Nora: nu ik even naar Maikels manier van rennen kijk, zie ik inderdaad dat het niet helemaal soepel gaat :-) Maar hee: hij doet het dus wel!! En dat met 1 slapende voet en 1 enkel die vastgezet is! Dikke respect!!)

Hoe combineer je het trainen met je dagelijkse leven?
Omdat ik in het onderwijs zit heb ik redelijk wat vakantie. Dus dan heb ik lekker de tijd om te sporten. En 's avonds train ik ook vaak. Eigenlijk kost het combineren van sport en werk me helemaal niet veel moeite. Ik heb goede zelfdiscipline: als ik mezelf voorneem om te sporten, dan doe ik het ook. Ook al is het de avond van te voren iets later geworden dan verwacht…

Wat is je grootste sportieve prestatie tot nu toe?
Dat ik 9 jaar bij Rapiditas in het eerste elftal heb gevoetbald vind ik best een prestatie! En wat was dat een ontzettend leuke tijd!!

Staat er dit jaar nog meer op je sportieve agenda?
Had ik al gezegd dat ik aan sloeproeien doe? (Nora: Nee! Deze man is echt sportief!) Met een vriendenteam train ik elke dinsdag, en doen we 3 of 4 wedstrijden per jaar. In november is Muiden-Pampus-Muiden, daar doen we aan mee! Dat is best pittig hoor.

Even tussendoor: ik heb trouwens nog een hele leuke anekdote! (Nora: anekdotes zijn altijd leuk toch? Kom maar op!).
Ik ging met een paar vrienden trainen in de Vecht. Jeanette Gompelman (Nora: Ha! Een sportvrouw en de zus van Leo Smeekes!!) wilde ook met de triatlon mee gaan doen, en die kwam kijken hoe dat zwemmen in de Vecht nou eigenlijk was. Ze vond het namelijk eng met al die vissen enzo. Wij waren net klaar met zwemmen en stonden op de 's Gravelandseweg. Ineens vroeg een van m'n trainingsmaatjes: 'Wat hangt er nou aan jouw pak?" Bleek dat er een paling van een centimeter of dertig aan het koordje van mijn swimsuit hing!! Die had zich daarin vastgehapt. Jeanette riep meteen dat ze NOOIT in de Vecht zou gaan zwemmen, hahaha!

Wat is je favoriete hardlooprondje in Weesp?
Een rondje Nigtevecht van 11 kilometer!

Met wie zou je wel eens een hardloop-rondje willen doen (je mag IEDEREEN kiezen, dood of levend, beroemd, onbereikbaar etc)
Met mijn opa, de vader van mijn moeder. Hij was eigenlijk Weesper, maar toen ik een jaar of vier werd hij boer in Kwadijk. Ik kwam daar als kind ontzettend graag! M'n opa zei niet veel: hij was een stugge, eigenwijze man. Maar ik vond het fantastisch daar, want alles mocht van opa!!
Ik denk trouwens niet dat m'n opa een rondje zou meerennen: hij liep de hele dag op klompen en had volgens mij niet eens normale schoenen.

Als je niet aan het sporten of aan het werk bent, waar kunnen we je dan vinden?
Thuis! Lekker achterover op de bank. Of buiten als het mooi weer is! Als het voetbalseizoen weer is begonnen vind ik het gezellig om bij mijn ouders met een stel vrienden Ajax te kijken. Lekker met een biertje erbij, beetje ouwehoeren, daar hou ik wel van!

Waar ben je heel goed in zonder dat wij het weten? (buiten het sporten om)
Ik ben eigenlijk helemaal nergens goed in…. (Nora: dat kan niet.)
Ik kook wel vaak en dat wordt thuis ook wel gewaardeerd, want alles gaat meestal op! Dus ik denk dat ik daar dan goed in ben.

Gebruik je een app of een horloge om je trainingen te tracken?
Nee nooit!!

Als je ergens voor traint, houd je dan rekening met wat je eet?
Ik neem het me wel voor, bijvoorbeeld om wat meer spaghetti te eten die week ervoor. Maar tijdens het trainen niet eigenlijk. Ik probeer wel stabiel in mijn gewicht te blijven, maar dat lukt eigenlijk nooit: in de winter ben ik rustig zo'n 8 kilo zwaarder dan in de zomer. (Nora: jojo!! Maar ach: yolo :-))

Heb je nog tips voor andere sporters?
Genieten!! Dat zegt iedereen he? Maar dat is ook echt het belangrijkste!!
Maar voor de triatleten die het voor het eerst doen heb ik als tip: Denk er niet te makkelijk over, want anders kan je niet genieten!

Ik ren met Maikel naar het steegje met het huis waar hij is opgegroeid. Hij vertelt over alle knusse winkeltjes die er toen waren, over het uitgaansleven in 'de POC', 'de Londoner' en later 'Rubens'. Ik hang aan z'n lippen tijdens dit soort nostalgische verhalen, want Weesp lijkt zo anders nu!!
Als Maikel begint met vertellen over 'vroeger in Weesp' dan stralen zijn oogjes! Maar sowieso kan Maikel heerlijk vertellen en kletsen! Hij gooit even een anekdote ertussendoor, maakt een grapje: inderdaad een gezelligerd! En wat een bikkel: hij laat zich ondanks alle blessures, niet uit het veld slaan!!

Zet 'm op Maikel!!

Liefs! Nora

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant