Afbeelding

Huizen in het postkantoor schieten op

Algemeen

WEESP - En ineens gaat het snel met de transformatie van het vroegere postantoor in drie luxe stadsvilla's aan de Oudegracht. De voordeuren zijn geplaatst, de wanden bijna allemaal opgetrokken, de raampartijen voorzien van glazuren tegels en gemetselde bogen en de nok van het imposante gebouw laat al doorschemeren wat voor een woongenot hier straks te beleven valt. Met man en macht wordt er gewerkt aan de realisatie. De verwachting is dat de villa's in oktober worden opgeleverd.

Object Oudegracht 65, zoals het vroegere postkantoor sinds 2010 door het leven ging, heeft Groen Makelaars en projectontwikkelaar VBJ Vastgoed heel wat hoofdbrekens gekost. Hoofdspelbreker was de crisis die de huizenmarkt jarenlang teisterde. Ook plannen voor het laten verrijzen van een museum of de verhuizing van het Weesper Automatenkabinet naar deze prominente plek in het centrum passeerden de revue. Nu is de toekomst verzekerd en wonen straks drie huishoudens in dit voor Weesp zo bijzondere en karakteristieke gebouw.

Het postkantoor met bovenin een directeurswoning is rond 1910 als zodanig gebouwd door architect en rijksbouwmeester C.H. Peters. "Toen we na het opheffen van het postkantoor door PostNL eind 2009 dit pand in de verkoop kregen, was het een heel andere markt dan nu." Aan het woord is Marie-José Exel van Groen Makelaars.

Bijna vanaf het begin was zij betrokken bij de verkoop van het oude postkantoor. Exel: "Samen met opdrachtgever VBJ Vastgoed hebben we echt gepuzzeld hoe we het pand zo aantrekkelijk mogelijk in de markt konden zetten. Uiteindelijk zijn we in maart 2015 met deze villa's de markt op gegaan. Dat bleek een schot in de roos, ze waren zo verkocht! Waar vind je ook zulke grote huizen, pal in het centrum met een tuin en achterom. En dan ook nog eens een uniek ontwerp. Dat de huizenmarkt weer goed is speelt natuurlijk ook een rol."

Weesper architect Martin Lette bracht zorgvuldig de oorspronkelijke details van het postkantoor in het ontwerp terug, zoals de oorspronkelijke poort, de raampartijen en de metselbogen: "Het was een uitdaging. Ik ben er trots op dat ik als Weesper architect deze opdracht heb mogen uitvoeren."


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant