Afbeelding
Foto's

Vaarwel, oude A1

Algemeen

WEESP - Het zit erop. De oude snelweg A1 is niet meer. De sloop van de markante snelweg gaat nu snel beginnen.

Vanaf vanochtend rijden de auto's van en naar Amsterdam over de nieuwe snelweg die afgelopen drie jaar zuidelijker aan de oude snelweg is gebouwd. Daarmee is ook de Vechtbrug bij Muiden verleden tijd, en nog belangrijk: wachten daarop. Ook vervalt de afslag Muiden-Oost.

Geschiedenis
Reeds voor de Tweede Wereldoorlog werd een aanvang gemaakt met de aanleg van de A1, door middel van aarden banen tussen Baarn en Amersfoort. Door de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting werden deze werkzaamheden gestaakt. In 1948 werden de werkzaamheden hervat; deze waren in 1951 voltooid. Begin jaren '50 van de 20e eeuw werden de eerste rijbanen in gebruik genomen, zoals tussen Muiderslot en Naarden en tussen Baarn en Hoevelaken. Het eerste 2x2 deel opende in 1958 tussen Muiderslot en Naarden. 

in 1972 een stukje tussen Diemen en knooppunt Diemen geopend met 2x2 rijstroken. In datzelfde jaar werd het deel van Diemen tot Muiderslot met 2x3 rijstroken opgeleverd. In 1989 opende het deel bij Amsterdam tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Diemen, direct met 2x3 rijstroken.






Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant