Afbeelding

Nieuwbouw school kost Weesp 4,4 miljoen euro

Algemeen

WEESP - De nieuwbouwplannen van het Vechtstede College kost de gemeente Weesp 4,4 miljoen euro. De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor de bouw.

Eigenlijk kan een gemeente niet weigeren als een school aanklopt voor nieuwbouw en dat goed weet te motiveren. Zo ook in Weesp: ook al is het Vechtstede College enkele jaren geleden nog uitgebreid, het feit dat er weer ruimtegebrek is betekent dat de gemeente weer over de brug moet komen met geld. Donderdag wordt er nog eens 4,4 miljoen euro uitgetrokken voor de middelbare school. Die scholen zorgen op dit moment sowieso voor geldzorgen, want in de nieuwe wijk Weespersluis moeten de komende jaren ook twee scholen worden gebouwd. Kosten? Circa 10 miljoen euro.

Schulden
Weesp steekt zich dus de komende jaren diep in de schulden om goed onderwijs te garanderen. Dat drukt op de financiële verwachtingen voor de komende jaren, zo schrijft verantwoordelijk wethouder Joop Overmars aan de gemeenteraad. De financiële positie van de gemeente is daardoor niet best en er moet structureel wat gedaan worden om te zorgen dat de provincie Noord-Holland niet ingrijpt. Die beoordeelt elk jaar de financiële gezondheid van de gemeenten.

De belastingen kunnen verhoogd worden, er moeten minder leningen afgesloten worden of de algemene reserve moet worden aangespekt, luiden de ideeën van de wethouder. De politieke partijen waren daar afgelopen week kritisch over: zij stellen dat Weesp er beter voorstaat dan de wethouder zegt. Er worden de komende jaren ook veel inkomsten verwacht uit de bouw van de wijk De 6 Weesper Straatjes en Weespersluis.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant