Afbeelding
Blog

De zwarte waterval en andere magische plekken

Column

5 VWO van Vechtstede College is op een bijzondere schoolreis naar IJsland. Mare den Haan doet verslag. - IJsland dag 3. 

Vertrekken om 6 uur 's ochtends is niet mijn grootste hobby, maar voor vandaag moesten we wel. Het is namelijk dik drie uur rijden naar Skaftafelljökull, de gletsjer.
Op een hoopje
We maakten natuurlijk daarvoor nog een paar tussenstops. De eerste was bij Laufskálavarda, een plek waar een heleboel hoopjes stenen lagen. Daar zat niet echt een spannend verhaal achter, en het was de vraag aan de bezoekers of ze ook hun steentje wilden bijdragen (weer woordgrapjes) en zelf een steen op een hoopje neerleggen. Dat hebben we dus zeker gedaan.

Lavaveld
Aan de andere kant van de hoopjes lag een lavaveld, dat maar door en door bleef gaan. Het lavaveld werd beschenen door de ochtendzon, en het het zachte mos over het gestolde lava kleurde zomers groen.

Maar dan, weer een stuk verder, de Fjadrargljufur Canyon... Een prachtige kloof met natuurlijk een waterval erbij. Het was een magische plek.

Gletsjer in zicht
Na nog anderhalf uur in het busje zagen we de gletsjer in zicht komen. De Skaftafelljökull is een uitloper van de Eyjafjallajökull, de op twee na grootste gletsjer ter wereld. Het was enorm groot, wel 1100 vierkante kilometer, en we moesten een berg op klimmen om hem goed te kunnen bekijken. De berg was 380 meter hoog, dus we waren nogal uitgeput toen we aankwamen. Bij het uitkijkpunt hebben we even een broodje gegeten en liepen we toen weer naar beneden, via de Svartivoss. Vanwege zijn zwarte basaltzuilen noemen hem de zwarte waterval. 

Veel gereisd, veel gezien, veel geleerd. Tot morgen!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant