Afbeelding

Gemeente en Sintcomité Weesp in gesprek over de kleur van Piet

Algemeen

WEESP - Blijven de Zwarte Pieten bij de intocht in Weesp ook dit jaar zwart of beweegt Stichting Sinterklaas Intocht Weesp mee in de maatschappelijke discussie en verandert Piet van uiterlijk? Dat is de prangende vraag die ook Weesper Martijn de Vries bezighoudt. Hij vraagt zowel de gemeente als het organiserende comité een standpunt in te nemen.

"Ik durf en wil mij over deze lastige kwestie uitspreken en een impopulair standpunt innemen. Ik wil een Sinterklaasfeest voor iedereen", stelt de Weesper. 

De Vries deed een oproep aan de gemeente nadat de Kinderombudsman stelde dat Zwarte Piet om aanpassing vraagt, omdat het Sinterklaasfeest nu niet altijd even prettig wordt ervaren door kinderen met een donkere huidskleur. De Vries vindt dat het intochtcomité, maar ook de scholen en de gemeente iets met die discussie moeten.

Opent discussie
De reactie van B en W is genuanceerd, maar opent duidelijk de discussie. "Hoewel het college vindt dat het in eerste instantie aan het bestuur van Sinterklaas Intocht Weesp is om invulling te geven aan het sinterklaasfeest, is het zich bewust van het feit dat soms aan een discussie richting en inhoud kan worden gegeven. Mede om die reden zijn wij met het bestuur van de organiserende stichting in gesprek."

Kort dag
Mocht het in Weesp tot een (geleidelijke) aanpassing komen, zoals in onder meer Hilversum en Amsterdam al het geval is, dan zal dat waarschijnlijk niet dit jaar zijn. "Organisatorisch is het kort dag en houden we vooralsnog de landelijke richtlijnen aan", zo stelt het intochtcomité. 

Dit jaar komt Sinterklaas aan op 12 november.

Lees meer in onze digitale editie


Protest tegen de zwarte kleur van Piet, vorig jaar tijdens de intocht in Weesp.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant