Video

Af van kankerverwekkend roet op brandweerpak

Politie

DRIEMOND - De roetdeeltjes die brandweermannen na een brand op hun pak hebben zitten zijn veel gevaarlijker dan tot nu toe werd gedacht. Brandweerman Danny van Gelstwijk uit Driemond kreeg blaaskanker door zijn werk. Een nieuwe hygiëneprocedure moet de kans op kanker aanzienlijk verkleinen, zoals laatst op het Diepenbroickpark in Weesp

In 2014 krijgt Danny te horen dat hij blaaskanker had, met vervelende complicaties. "Ik heb de dood bijna aangetikt. Het ging echt heel slecht. Ik ben twintig kilo afgevallen en ik kon eigenlijk niets meer. Dat heeft heel veel impact gehad op mij en mijn gezin", vertelt Danny.

Blinde vlek
Vroeger werd nooit stilgestaan bij het verhoogde risico op kanker. Achteraf wordt het erkend dat het een 'blinde vlek' was.  Het verhaal van Danny zorgde ervoor dat daar wat aan gedaan werd. Twee collega's van hem gingen aan de slag met een procedure om het vuil helemaal buiten de deur te houden. "Brandweermensen zijn beschermers en die worden zelf eigenlijk niet beschermd. Wij dachten 'wie gaat ons beschermen', dat moeten we ook zelf doen", zegt Barry. 

De nieuwe hygiëneprocedure bestaat onder andere uit het schoonspuiten van de pakken en je meteen omkleden en een joggingpak aandoen. Allemaal voordat ze terug de auto instappen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant