Afbeelding

Trump: redder van Amerika of president zonder plan?

Politiek

WEESP – Vandaag precies om 18.00 uur Nederlandse tijd vindt in Washington de inauguratie plaats van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten. Amerika is verdeeld in voor- en tegenstanders. Hoe denken de Amerikanen in Weesp over hun nieuwe president?

De meningen van het handjevol Amerikanen in Weesp lopen zeer uiteen. Zo ziet de een hem als de redder van het in het slop geraakte werelddeel, de ander zoekt liever een schuilplaats. "De tijd zal het leren", zo verzekert Weesper John Gingrich. "Als Trump het echt verpest dan zal hij tijdens de verkiezingen voor het congres, die al over twee jaar zijn, de steun van de republikeinen verliezen en daarmee de overmacht in Amerika. Dus doet hij het slecht dan blijft hij twee jaar. Blijft hij vier jaar zitten, dan heeft hij het goed gedaan."

Niet in zijn eentje
Gingrich woont sinds 11 jaar in Weesp en voelt zich ondanks zijn Nederlandse paspoort bovenal Amerikaan. Hij is niet unhappy met de winst van Trump. "De laatste presidenten hadden geen oog voor de hardwerkende middenklasse. Hun inkomen staat al jaren stil. Ze zijn ontevreden. Onder Trump zal de belastingdienst meer grip hebben op grote bedrijven en zal de economie verbeteren. Ik ben niet bang voor zijn verkiezingspraatjes zoals een muur om Mexico en zijn opstelling in het klimaatverdrag van de VN. Ik vertrouw op de common sense van zijn adviseurs: Trump regeert niet in zijn eentje."

De man heeft geen plan
Lonnie Bone (64) verdeelt zijn leven al acht jaar voor de helft van het jaar over Weesp en de andere helft over Michigan in de Verenigde Staten. Ingeburgerd als Weesper met een Amerikaans paspoort waardeert hij hier vooral de gemeenschapszin. Hij beziet Trumps presidentschap met argusogen: "Deze man heeft geen plan. Hij schaft nu al Obamacare af zonder dat er een alternatief is. Het bouwen van een muur langs de grens met Mexico: hoe haal je het in je hoofd? Ik maak me zorgen over de gevolgen van zijn ongenuanceerde uitspraken waarmee hij groepen wegzet en beledigt. Ik denk dat hij Amerika nog verder gaat verdelen in een voor- en tegen-Trump en dat protesten zullen oplaaien in de States. Wel denk ik Trump goed is voor het bedrijfsleven. Hij is een op-en-top zakenman en zo zal hij ook het land gaan runnen."

Zakenman
Juist het feit dat Trump een zakenman is, weet hoe hij multinationals moet leiden en al zo rijk is dat geld geen drive meer is voor de man, is voor advocaat Jerry Lee (47) de reden om Trumps termijn vol vertrouwen tegemoet te zien. De Amerikaan uit Virginia woonde al eerder drie maanden in Weesp en heeft per 1 februari hier een appartement gevonden. Hoewel Lee zelf nog acht jaar geleden voor Obama koos, koos hij nu overtuigd voor Trump. Belangrijkste reden? "Trump is geen politicus en hij omringt zich met slimme zakenmensen die ook geen politici zijn. Dat zijn allemaal mensen met een gezond verstand. Politici staan te ver van de gewone man af en zijn veelal corrupt. Het is goed dat Trump van de gevestigde orde af wil."

Schuilen
Leslie Newhall (56), Weesper sinds 2001, was geschokt over de triomf van Trump. Ze ziet het als een voortvloeisel van de verharding en intolerantie van Amerika. Ze twijfelt aan Trumps capaciteiten als president. Newhall: "Ik ben opgegroeid in Minnesota waar veel Trump-stemmers vandaan komen. Dit zijn de mensen die er in het weekend op uitgaan met hun jachtgeweer en hun eigen zaakjes regelen. Rechttoe rechtaan. Ben je niet voor Trump, dan ben je tegen hem, een zwart-witte kijk op vraagstukken, conservatief. Ik houd mijn hart vast voor deze mentaliteit en denk dat we het beste een schuilplaats kunnen zoeken voor de komende jaren."

De inauguratie van Donald Trump is vrijdag vanaf 17.15 uur live te volgen via NOS op NPO 1 en diverse online kanalen. Liever in het Engels? Dan kun je de gehele dag terecht bij CNN of vanaf 17.00 (Nederlandse tijd) bij BBC One.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant