Afbeelding

'Moskee hopelijk voor ramadan af'

Buurt / wijk

WEESP - De bouw van de nieuwe moskee Assoenat aan de Nijhoffstraat heeft vertraging opgelopen door het winterse weer tussen kerst en eind januari. Als de Marokkaanse gemeenschap blijft vasthouden aan de ramadan als streefdatum, zal er dit voorjaar een flinke inhaalslag moeten worden gemaakt.

Moskee-voorzitter Mohamed Ouardi werkt in het onderwijs en heeft voorjaarsvakantie. Dus heeft hij deze week alle tijd om de bouwplaats te bezoeken. Deze week vond er weer een overleg plaats, er moet namelijk nog heel veel gebeuren.

Alleen muren
"Vanaf de straatkant lijkt het al heel wat, maar het zijn alleen maar muren. Binnen is er niets. Geen leidingen, geen bedrading, niets." Gestrest is hij niet. "Ons streven is om met de ramadan de nieuwe moskee te kunnen betrekken. De ramadan begint zaterdag 27 mei en duurt tot en met zaterdag 24 juni. Sinds de sloop van de oude moskee komen we samen in Amstellandlaan 106, een gebouw op het industrieterrein. Daar kunnen we voorlopig blijven, ook als de werkzaamheden uitlopen. In dat opzicht is er geen druk, maar we willen natuurlijk gewoon zo snel mogelijk de nieuwe moskee in gebruik nemen. We zijn hier al zo lang mee bezig."

Nog 100.000 euro tekort
Wat de financiën betreft, maakt Ouardi zich wel zorgen. "De bouw is rond, dat is afgedekt. Maar voor de afwerking en inrichting komen we ondanks crowdfunding, benefietevenementen en collectes nog ruim 100.000 euro tekort. We werken er hard aan om dit rond te krijgen. Lukt het niet op tijd, dan moeten we prioriteiten stellen en bepaalde wensen loslaten of uitstellen. In dat geval gaan we voor de gebedsruimte en de leslokalen, die zijn het belangrijkst, de rest moet misschien wachten."

De oude moskee is in mei 2016 gesloopt. Het gebouw was te klein voor de 500 leden en bovendien oud, vervallen en bedompt. De nieuwbouwwens werd al kenbaar gemaakt in 2010, maar de gemeente en de Marokkaanse gemeenschap konden het in eerste instantie niet eens worden over de grootte en het uiterlijk van de nieuwe moskee. In 2012 werd een nieuw ontwerp ingediend waarmee de raad akkoord ging.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant