Afbeelding
Foto: Bob Awick
Video

Schoonthuis.nl levert in eerste jaar 40 banen op

Algemeen

REGIO - De werkster, Miep Zwiep. Hoe je de huishoudelijke hulp ook noemt, er is volgens de zorgwethouders in de Gooi en Vechtstreek grote behoefte aan. Tegelijk raakten veel Thuiszorgers hun baan kwijt als gevolg van bezuinigingen. De Regio Gooi en Vechtstreek startte vorig jaar het project Schoonthuis.nl om die mensen (weer) aan een baan te helpen.

Diana van de Hee is een van de mensen die via Schoonthuis.nl een fatsoenlijke baan heeft. Ze is er erg blij mee, niet in de laatste plaats omdat alles goed is geregeld. "Het biedt zekerheid, ook financieel", zegt ze als ze de stofzuiger even uitzet. "Je wordt goed begeleid en de organisatie die mij inzet regelt de planning."

Tientje cadeau
In het geval van Diana is dat AlfaZorg, een van de zorgaanbieders die bij Schoonthuis.nl zijn aangesloten. Wie een betrouwbare en betaalbare hulp in de huishouding zoekt, kan een keuze maken uit zestien aanbieders. De gemeenten doen 10 euro per uur cadeau (met een maximum van 4 uur per week). Daardoor betaal je dus tussen de 11 en 17 euro per uur. 

Netjes
Wie Schoonthuis.nl inschakelt, pakt daarmee de zaken ook voor de huishoudelijke hulp netjes aan, benadrukt Janny Bakker, wethouder in Huizen. Belastingafdracht, vakantiegeld en doorbetalen bij ziekte zijn geregeld. "Zoals we dat met z'n allen normaal en fatsoenlijk vinden", zegt ze. Diana en haar collega's hebben daarmee een baan waarbij ze zekerheid hebben over hun inkomen en het aantal uren dat ze graag willen werken. Voor de klant zijn er ook voordelen: als de hulp niet bevalt, vraag je een andere. En bij ziekte komt er een vervanger.

Banen
Het project is een proef en is nu ongeveer een jaar bezig. Momenteel maken zo'n 370 huishoudens in onze regio er gebruik van. Samen zorgen ze voor 1.130 uur per week aan (behoud van) werkgelegenheid voor thuiszorgmedewerkers. Uitgedrukt in banen: circa 40. Voor een deel gaat het binnen dit aantal om behoud van banen die al bestonden (en die anders mogelijk zouden verdwijnen). Meer dan de helft, tot nu toe 26, zijn echter nieuwe banen die via Schoonthuis.nl zijn gecreëerd, zo is onlangs aan de gemeenten gerapporteerd. Schoonthuis.nl begint daarmee dus al aardig te lopen, maar de ambitieuze doelstelling van 240 banen is nog lang niet bereikt.

Voor iedereen
Iedereen kan Schoonthuis.nl inschakelen: gezin of alleenstaand, jong of oud, arm of rijk. De enige voorwaarde is dat je woont in een van de acht gemeenten: Weesp, Gooise Meren, Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes, Wijdemeren of Hilversum. Op SchoonThuis.nl staat hoe het werkt. Ook de gemeente kan informatie geven.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant