2016: brand in Huize America.
2016: brand in Huize America. Christian Pfeiffer

Weer bezuinigingen bij de brandweer

Politie

REGIO - Er moet weer worden bezuinigd bij de regiobrandweer. En omdat er de afgelopen jaren al flink is bezuinigd moeten er nu nog ingrijpendere keuzes worden gemaakt. Die boodschap hebben raadsleden gisteravond te horen gekregen op een speciale bijeenkomst.

Er is geld tekort bij de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, de organisatie waar alle brandweerkorpsen in de Gooi en Vechtstreek onder vallen. Iedereen betaalt zo'n 77 euro mee aan de brandweer. Al sinds de regionalisering van de brandweer in 2009 wordt er bezuinigd. Ruim 3 miljoen euro (17 procent). 

Beleidsarmoede
En nu kan er niet meer zomaar verder worden bezuinigd. "Er is sprake van een kritische vorm van arbeidsdruk en het gevaar van beleidsarmoede is reëel. De organisatie heeft behoefte aan stabiliteit en rust. Zowel voor beroepspersoneel als vrijwilligers", aldus de brandweer in een persbericht.

Er zullen hele zware keuzes gemaakt moeten worden die iedereen gaat merken. In Hilversum betekent dat onder meer dat de positie van de brandweervrijwilligers onder druk staat. Zij gaan waarschijnlijk minder branden blussen en meer ondersteunende taken verrichten. Hoe? Dat wordt op dit moment nog onderzocht. Volgens de brandweerorganisatie heeft die herijking van de vrijwilligers overigens niks te maken met de moeilijke boodschap, maandagavond. 


Mogen de vrijwilligers in Hilversum straks nog wel blussen? Foto: Bastiaan Miché.

Enorme onvrede
De nieuwe bezuinigingsronde is een volgend hoofdstuk in de problemen met de brandweer. Het rommelt al jaren enorm. Brandweervrijwilligers zijn ontevreden over de regionalisering, er is onvrede op de werkvloer en wordt constant geëxperimenteerd met uitrukmethodes om de inwoners te garanderen dat de brandweer op tijd bij een brand is. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant