Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Provincie: Weesp moet hoe dan ook fuseren

Politiek

WEESP Weesp moet fuseren met een andere gemeente. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland stellen dat nog eens duidelijk in een brief. Of het een fusie met Gooise Meren of Amsterdam wordt, mag Weesp zelf bepalen.

Mocht er een referendum komen, waardoor het besluit tot fusie wordt uitgesteld, dan verleent de provincie de tijd tot de eerste raadsvergadering na het referendum.

"Als de raad dan niet besluit met wie ze gaan fuseren, zet de provincie de wettelijke procedure voort" zo verwijzen GS naar de Wet Arhi, waarin de herindeling van gemeenten is geregeld. Dat betekent dat de provincie een herindelingsvoorstel zal maken voor Weesp en Gooise Meren. 

Regio
De provincie startte vorig jaar de wettelijke procedure die moet leiden tot fusie(s) in de Gooi en Vechtstreek. GS stellen vast dat alleen Weesp zich aan de opdracht heeft gehouden. Het geduld met de andere regiogemeenten is op. 

GS kondigen aan de komende maanden een herindelingsontwerp op te stellen voor Huizen, Blaricum en Laren. Datzelfde geldt voor Wijdemeren en Hilversum. De vorming van één gemeente in Gooi en Vechtstreek is nog altijd het einddoel van GS.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant