Meer terrassen? Bezint eer ge begint, vindt Herengrachtbewoner Jaimy Hesseling-Vos.
Meer terrassen? Bezint eer ge begint, vindt Herengrachtbewoner Jaimy Hesseling-Vos. Foto: André Verheul

Buurtbewoonster vertelt: 'Terrassen zijn gezellig, maar geven ook overlast'

Buurt / wijk

WEESP - Ja, haar gezin heeft gekozen voor een leven in de levendige binnenstad. Maar nee, ze hebben niet gekozen voor dronkenmansgelal, glasscherven op de stoep en terrasmeubilair dat hotsend, botsend en schrapend over de straatklinkers in de ruststand wordt getrokken. Herengrachtbewoner Jaimy Hesseling-Vos sprak vorige week in tijdens de raadscommissie: "Omdat ik wil dat de politiek weet dat terrassen niet alleen maar leuk en gezellig zijn, maar ook veel overlast kunnen veroorzaken."

De Weespse (38) stond met het zweet in haar handen in de raadszaal. Voor haar hadden (ervarings)deskundigen en andere betrokkenen in dure bewoordingen hun visie op het terrassenbeleid van de gemeente Weesp uiteengezet. "Zo'n zaal vol politici toespreken is eigenlijk niets voor mij. Maar ik wilde ze graag laten weten wat hun beleid en de keuzes waar ze voor staan voor de omwonenden betekenen."

Rookverbod
Om nog even een eventueel vooroordeel weg te nemen: de Weespse heeft niks tegen terrassen. Die horen er absoluut bij in de gezellige binnenstad van Weesp, vindt ze. Maar waarom zouden het er steeds meer moeten worden, vraagt ze zich af. "Wij wonen sinds 2000 op de gracht, naast café Toeters & Bellen, en hebben de overlast de laatste jaren zien én horen toenemen. Hoe dat komt? Een combinatie van factoren. Zo zijn er al flink wat terrasjes bij gekomen, dus er zijn meer mensen op de been en dat merk je ook aan de parkeerdruk. Het rookverbod voor de horeca speelt eveneens mee. Sinds er binnen niet meer gerookt mag worden, gaan de rokers naar buiten. Meestal met z'n tweeën of meer - en de meeste praten niet bepaald zachtjes."

Normen en waarden
Ook merkt ze dat de scheidslijn tussen restaurants en cafés steeds dunner wordt. Zo hield Aaltje laatst een après-skiparty in het restaurant. Hesseling-Vos: "Maar Aaltje gaat wel eerder dicht dan de kroegen, terwijl de feestvierders nog helemaal geen zin hebben om naar huis te gaan. Die lopen na middernacht dus lallend langs ons huis voor een afzakkertje in het café." Verder concludeert ze dat de normen en waarden van het uitgaanspubliek aan het verpauperen zijn. "Ik kom uit Driemond en als ik in Weesp wilde stappen moesten we een flink stuk fietsen. Mijn moeder zei altijd: 'Laat ik het niet merken dat mensen wakker van jullie zijn geworden!'. Tegenwoordig is schreeuwen op straat heel normaal, lijkt het. Net als tegen huizen plassen en spugen in iemands tuin."

Nog een laatste drankje
Een ander punt dat de Weespe de lokale politiek wil meegeven is dat de overlast veel langer duurt dan de sluitingstijd van de terrassen. "Die gaan om 23.00 uur dicht. Dus dan bestelt iedereen om 22.55 nog snel een drankje. Die zijn pas om 23.30 uur op en dan moet er nog worden opgeruimd. Pas om 24.00 wordt het stil. We hebben ons zoontje expres een slaapkamer aan de achterkant van ons huis gegeven. Maar dan nog wordt hij weleens wakker. 'Moet je maar niet in de binnenstad gaan wonen', krijgen we weleens te horen. Wat een onzin. Van ons hoeft het hier echt niet muisstil te zijn, integendeel. Maar de overlast is al toegenomen en als er straks nog meer terrassen komen loopt het helemaal de spuigaten uit. Het enige dat wij vragen is of er rekening met ons kan worden gehouden. Als we er samen over praten, komen we er vast wel uit."

Spreekrecht
Vanavond (donderdag 15 maart) bespreekt de gemeenteraad het terrassenbeleid. Hesseling-Vos is er dan weer bij om gebruik te maken van het spreekrecht voor burgers: "Nogmaals, ik ben niet zo'n held in die dingen, maar ik vind dat de politiek alle facetten moet kennen voor er een besluit wordt genomen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant