Luv' in 1978 in Weesp. Een opmerkelijk verhaal. Foto's André Verheul sr
Luv' in 1978 in Weesp. Een opmerkelijk verhaal. Foto's André Verheul sr

Het kortste optreden heugt ons het langst

Column

SLUIS & BLOG - Ooit speelde Normaal oerend hard bij op de Ossenmarkt. Het is zeker 35 jaar geleden, maar de klachten over geluidsoverlast zijn ze nu nog aan het afhandelen. Toch is dat niet het meest memorabele live-optreden dat ik meemaakte tijdens het Sluis-en-bruggenfeest.

Want dat is het optreden van Luv’ in 1978, tijdens het allereerste Sluis-en-bruggenfeest. Luv’ was de K3 van 38 jaar geleden, maar dan voor mannen - en met de populariteit van Enzo Knol.

Je ziet ze hierboven staan op de foto: vanaf rechts José Hoebee, Marga Scheide en Patty Brard, toen nog op ongeveer 1/3e van haarzelf. Plaats van handeling: het terras van De Tapperij aan de sluis.

Foto
De foto is gemaakt door mijn vader, André Verheul sr, fotograaf van de Nieuwe Weesper.
Wacht, ik zet hem hier nog een keer neer, dat praat wat makkelijker.


De foto vind ik fascinerend! De entourage. De agent op de achtergrond. En vooral de indianenpakjes; hoe valt dat te rijmen met het stout & sexy-imago van Luv’?

Hoe dan ook: wat op deze foto begint als een verwachtingsvol optreden, is luttele minuten later al weer in grote verwarring geëindigd. Ik doe het even uit mijn hoofd, maar tijdens het tweede nummer stopten de dames Luv’ plots met zingen. Ze liepen zo maar weg.

Publiek
Het publiek zie je op een andere foto. Het staat aan de overkant van de sluis, op de Herengracht. Weesp was massaal uitgelopen, het stond er rijen dik. Ik stond er ook tussen. En ergens uit dat publiek was met eieren naar het populaire damestrio gegooid. Daarom liep Luv’ weg. De verwarring was groot.

Agenten keken oplettend om zich heen, waar de eieren vandaan kwamen.


Niet veel later kondigden de mensen van de organisatie (Flat 113) bedrukt het vroegtijdige einde aan. “Weesp, jullie worden bedankt!” kregen wij toegebeten.


Jaren later
Jaren later fotografeerde mijn vader Patty Brard opnieuw, toen voor een interview in het AD. Ze kon zich het incident nog herinneren. Wat bleek: Luv’ had vaker last van eieren en tomaten - en dat begon vervelend te worden. Het verklaarde hun snelle opstappen. Onopgehelderd is of er iemand was die Luv’ achterna reisde. Of dat Weespers dit verhaal hadden opgepikt en dachten: dat kunnen wij ook.

Hoe dan ook: het ultrakorte optreden van Luv’ in Weesp staat bij al die mensen op de kade in het geheugen gegrift.

Het kortste optreden dat ons het langste zou heugen.


André Verheul
(hoofdredacteur WeesperNieuws)

In ‘Sluis & Blog’ lees je persoonlijke verhalen over het Sluis-en-bruggenfeest.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant